BULLYING U SPLITU

Nema sankcija za brutalni napad u Splitu: Napadačici jedina kazna - oduzimanje mobitela!

Sve sudionice incidenta mlađe su od 14 godina, tako da od kaznenih sankcija vjerojatno neće biti ništa
Split, 131011.Osnovna skola Pojisan cija je ucenica pretukla ucenicu osnovne skole Gripe na zamolbu prijateljice koja pohadja istu skolu kao i pretucena. Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Moja kći je dobro, fizički se oporavlja, no psihički će joj trebati znatno više vremena - rekla nam je jučer, dva dana nakon incidenta, majka djevojčice koja je u utorak za vrijeme velikog odmora napadnuta u krugu splitske Osnovne škole Gripe u istoimenom gradskom naselju.

Slučaj intenzivno istražuje i splitska policija, no od kaznenih sankcija vjerojatno neće biti ništa jer su sve sudionice incidenta djevojčice mlađe od 14 godina. Utvrđeno je da je djevojku napala još nepoznata učenica, dok je druga napad organizirala, odnosno, naručila.

Angažirali odvjetnika

Obitelj napadnute djevojčice, čiji identitet štitimo (podaci poznati redakciji) u međuvremenu je angažirala odvjetnika koji im je savjetovao da ne daju izjave medijima. Majka nam je stoga rekla samo da je cijela obitelj pod velikim stresom. Podsjetimo, napad se dogodio u utorak oko 16.30 sati u krugu OŠ Gripe. Na učenicu 8. razreda, koja je za vrijeme velikog odmora krenula u trgovinu kupiti užinu, nasrnula je djevojka koju poznaje samo iz viđenja, inače navodno učenica druge gradske škole, OŠ Pojišan. Riječ je o djevojci koja trenira borilačke vještine te je se boje mnogi učenici OŠ Gripe jer je poznata po incidentnom i nasilničkom ponašanju.

Odrezala joj kosu

Nakon kraće prepirke uhvatila je 13-godišnjakinju za kosu i zadala joj nekoliko udaraca, između ostalog i udarac koljenom u lice. Nesretna djevojčica zadobila je ozljede koje su u bolnici okarakterizirane kao lakše - brojne hematome po licu i jednom oku te nagnječenje nosa, no nije hospitalizirana.

No, ona s napadačicom nije bila ni u kakvom konfliktu, nego s njenom prijateljicom, svojom razrednom kolegicom. Od ostalih učenica doznajemo da je sukob između njih dvije izbio prošlog tjedna, a kulminirao je kada je napadnuta djevojčica, pričaju nam, rekla drugoj “da je glupa”. Uvrijeđena djevojka osvetila se odrezavši joj usred nastave pramen kose škarama. Djevojčica je tada sve otišla prijaviti profesorima. Rekla im je što se dogodilo, a prijavila im je i da se ta djevojčica često “na satu reže žiletom i šestarom”. Radi se, inače, o štićenici obližnjeg doma za nezbrinutu djecu Maestral , koja je tamo dospjela iz nesređene obitelji. Njezin otac više je puta prijavljivan zbog nasilja u obitelji, a posljednji put, prije samo nekoliko mjeseci, zbog nedopuštenog držanja čitavog arsenala oružja u svom domu. Zbog toga su njezini kontakti s roditeljima posljednje dvije godine svedeni samo na malobrojne posjete pod strogim nadzorom odgojitelja, doznajemo.

Bliska prijateljica

Prema zasad dostupnim informacijama, čini se kako je štićenica Maestrala brutalno premlaćivanje naručila, a s djevojkom koja je napad “odradila” često se družila. Tučnjava je najavljivana i preko Facebooka (bit ce “cipa” za tri sata), zbog čega se postavilo pitanje kako profesori i odgajatelji, ali ni drugi učenici, nisu nešto poduzeli da spriječe incident.

Na tu djevojku dosad nije bilo pritužbi zbog lošeg ponašanja. Odgajatelji inače pomno prate što djeca rade na internetu i Facebooku, a i ostalim stranicama može se pristupiti samo uz nadzor odgajatelja. No, ustanovili smo da su djevojke Facebook dogovor ostvarile preko interneta na mobitelu, jer svi - kao i ostala djeca - imaju mobitele. Prvi korak će nam sada biti, kada ustanovimo sve činjenice, da djevojčici oduzmemo mobitel - rekla nam je jučer ravnateljica Doma za djecu Maestral Edita Maretić. Potvrdila je da je štićenica Maestrala sudjelovala u organizaciji napada. No, rekla je, nije riječ o plaćenom napadu, već je napadačica bila u prijateljskim odnosima s “nalogodavkom” koja joj se požalila na svađu s razrednom kolegicom.

Tuče se i s dečkima

O napadnutoj djevojčici učenici OŠ Gripe imaju samo riječi hvale. Kažu da je dobra, zapravo odlična učenica, mirna i da nikada nije sudjelovala ni u kakvim problemima, dok njezinu suparnicu koja je naručila napad, opisuju kao problematičnu. Poznaju i napadačicu, učenicu OŠ Pojišan, i za nju kažu da je “prebila pola grada, a tuče se i s muškima”. Tvrde da je dio problematične splitske skupine maloljetnika, koji mahom treniraju borilačke vještine, a koja je strah i trepet među učenicima osnovnih škola, jer ih često zlostavljaju i tuku.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:50