SUKOB OKO NOVOG SUSTAVA OTPREMNINA

'NEMA ŠANSE DA RADNIKE PLAĆAMO VIŠE NEGO SAD!' Rat sindikata i poslodavaca oko Zakona o radu

Gotovo da nema odredbe o kojoj se poslodavci i sindikati mogu složiti pa se očekuje da će Vlada svojim prijedlogom izabrati kompromisni put
 Goran Mehkek / CROPIX; Tomislav KriDamir Krajac / CROPIX; sto / CROPIX;

Novi sustav otpremnina koji predviđa da poslodavci uplaćuju doprinos za radnike u fond otpremnina ni na koji način ne smije povećati troškove poslovanja. Svako daljnje povećanje troškova rada za Hrvatsku je neodrživo jer smo već sada po tom pitanju nekonkurentni, poručili su danas iz Hrvatske udruge poslodavaca komentirajući Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu.

Novi sustav otpremnina, na koje bi imali pravo i radnici na određeno vrijeme, prijedlog je Ministarstva rada koje će ovih dana objaviti teze o Zakonu o radu, a na temelju kojih će do 15. rujna trajati javna rasprava.

Novi razlozi za otkaz

Poslodavcima je neprihvatljivo i da se onemogući prilagođavanje visine plaća pravilnikom o radu.

- Ako poslodavac doista više ne bude mogao utvrđivati visinu plaća pravilnikom o radu, onda se svakako u ZOR-u treba proširiti mogućnost otkaza te omogućiti da se zbog promijenjenih okolnosti poslovanja jednostavnije individualno otkazuje ugovor o radu. Drugim riječima, ako poslodavac više ne može isplaćivati ugovorenu plaću, a radnik ne pristane na izmjenu ugovora, tada to mora biti opravdani razlog za otkaz - objašnjavaju u HUP-u.

S druge strane, sindikati su protiv fleksibilne organizacije radnog vremena za sve poslodavce koja bi za iznenadno povećanje opsega posla omogućila radni tjedan i do 56, odnosno 60 sati.

- To je prijedlog koji je potpuno neprihvatljiv i na koji sigurno nećemo pristati. Prijedlog je takav da više nema granica je li riječ o prekovremenim satima ili preraspodjeli radnog vremena i to je izrazito opasno jer otvara mogućnost da radni tjedan traje i do 60 sati. U tom slučaju radnik ostaje na vjetrometini kako si normalno organizirati život. Općenito, niz odredbi koje se predlažu je posljedica tvrdnji da je zakon neprovediv, što znači da treba osigurati njegovu provedbu, a ne ga mijenjati po svaku cijenu - poručuje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vladin srednji put

Očekivani rat sindikata i poslodavaca o Zakonu o radu tako je već počeo i prije početka javne rasprave. Da je riječ o nepomirljivim stranama vidjelo se već u proteklim pregovorima budući da je Vlada nakon prvih ovogodišnjih izmjena najvažnijeg radničkog zakona dogovore prepustila sindikatima i poslodavcima očekujući njihov prijedlog, što se pokazalo nemogućom misijom. Raspravljali su, ustajali se i vraćali za stol, ali gotovo da i nema odredbe o kojoj se mogu dogovoriti. Stoga će Ministarstvo objaviti svoj prijedlog u kojem predlaže i pravo na štrajk sindikatima ako plaća kasni i jedan dan zakonskog ili kolektivnim ugovorom dogovorenog roka, fleksibilnije uređenje svih oblika rada te lakše zapošljavanje preko agencija za privremeno zapošljavanje.

- Očito je Vlada izabrala srednji put u kojem ne namjerava previše srušiti radnička prava, ali ni ići u veliku fleksibilizaciju rada - komentirao je jedan od uglednih pravnih stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:37