DETALJAN POPIS

Nema suda na kojem nije: Samo na Općinskom se vodi čak 5 sporova protiv Keruma

U jednom sporu optužena je Kerumova sestra zbog porezne prijevare 2012., no devet godina od početka istrage postupak je još na početku
Željko Kerum
 Božidar Vukičević/Cropix

Nema suda u Splitu na kojem Željko Kerum, njegova supruga Fani i sestra Nevenka, kao i njihove tvrtke nisu dugogodišnje i česte stranke u sporovima. Broj sudskih sporova koje Kerum vodi je toliki da bi ga suci svih vrsta i stupnjeva morali zaobilaziti u širokom luku ako žele da se nepristranost sudova na kojima rade ne dovede u sumnju.

Od svih splitskih sudova zatražili smo detaljnije informacije o njegovim sudskim sporovima koji se još vode.

Samo na Općinskom sudu u Splitu, kako su nam potvrdili na tom sudu, u ovom se trenutku protiv Keruma, članova njegove obitelji i tvrtki vodi ukupno pet postupaka, a šesti je u prekidu (nije trajno obustavljen). Niti jedan od tih sporova, kako nas uvjeravaju sa suda, nije dodijeljen Tomislavu Zlodri, sucu toga suda koji je feštao u Kerumovoj konobi "Pršut". Od pet sporova dva su kaznena, a četiri parnična.

Proslava u konobi

Jedan kazneni postupak se vodi protiv Keruma zbog prijetnje smrću aktivistu Bojanu Ivoševiću kojem je javno zaprijetio da će mu "iščupati gučak", poprativši prijetnju nizom šovinističkih uvreda. Na kazneni nalog izdan sredinom rujna prošle godine Kerum se žalio, a od tada do danas optužnica još nije potvrđena.

U drugom kaznenom postupku optužena je Kerumova sestra Nevenka Bečić zbog porezne prijevare zato što je višemilijunski vrijednu jahtu u vlasništvu tvrtke njezin brat Željko godinama koristio u privatne svrhe, što podliježe drugačijem režimu oporezivanja. Iako je Općinsko državno odvjetništvo iniciralo istragu još davne 2012., devet godina poslije postupak je još na početku.

Na rješenje Općinskog suda o otvaranju istrage Bečić se 2013. žalila, a istražni sudac Županijskog suda u Splitu, Stanko Grbavac, onaj isti koji je opstruirao istragu o prodaji Slobodne Dalmacije Miroslavu Kutli, odbio je njezinu žalbu tek u studenome 2017., nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u ožujku 2018. podignulo optužnicu protiv Bečić i poslalo je Općinskom sudu na potvrdu. Međutim, optužnica do danas, tri godine poslije, nije potvrđena.

Optužno vijeće na čijem je čelu sudac Mijo Galiot 14 mjeseci od njezina podizanja optužnicu je vratilo na doradu. ODO Split je u lipnju 2019. za samo dva tjedna vratio dorađenu optužnicu, ali je Galiotovo optužno vijeće još nije potvrdilo.

Galiot je od 2011. do 2019. bio član DSV-a, u međuvremenu je u ljeto 2018. i doktorirao na temi korupcije, a danas predaje na Sveučilištu u Mostaru pa mu očito za sudački posao i ne ostaje previše vremena. Galiot je blizak prijatelj predsjednika splitskog Upravnog suda Silvija Čovića, jednog od pet sudaca koji su se zabavljali u Kerumovoj konobi. Ta dvojica sudaca u koautorstvu su objavili više stručnih članaka, uz ostalo i o temi stegovne odgovornosti sudaca.

Pred splitskim Općinskim sudom Kerum se kao fizička osoba pojavljuje kao stranka u dvije parnice pokrenute prošle godine. Od 2015. vode se i dvije parnice u kojoj su stranke u postupku njegova tvrtka Kerum d.o.o. te tvrtka Kruščica d.o.o. u vlasništvu njegove supruge Fani. Ova posljednja trenutačno je u prekidu.

Sa splitskoga Županijskog suda su odgovorili da se pred tim sudom trenutačno protiv Keruma i s njim povezanih osoba i tvrtki ne vodi niti jedan postupak. Međutim, na tome bi sudu u drugom stupnju mogli završiti dio, ako ne i svi postupci koji se sada vode pred Općinskim sudom. Čak dva suca i predsjednik Županijskog suda bili su na proslavi u Kerumovoj konobi.

Stečajni postupci

Pred Trgovačkim sudom u Splitu vodi se niz stečajnih postupaka Kerumovih tvrtki, a odvjetnik Damir Gruić pred sudom u tom postupcima zastupa tvrtku Kerum d.o.o. u stečaju. Kako je supruga odvjetnika Gruića, Ana Golub Gruić, sutkinja splitskog Trgovačkog suda, zanimalo nas je je li sudila u stečajevima Kerumovih tvrtki.

Predsjednica toga suda odgovorila je da sutkinja Golub Gruić od 2015., otkad je sutkinja stečajnog odjela, nije sudila niti u jednom stečajnom postupku nad tvrtkom Kerum d.o.o. u stečaju. Pojasnila je da odvjetnik Gruić zastupa Kerum d.o.o. u stečaju od 2019. po punomoći stečajne upraviteljice i uz suglasnost skupštine vjerovnika.

Dodala je da je sutkinja Golub Gruić od 2013. do ožujka 2015. bila sutkinja parničnog odjela i da je u tom razdoblju sudila u 20 postupaka u kojima je stranka u postupku bila tvrtka Kerum d.o.o. te u dva postupka stranke koje su povezane s tvrtkom Kerum d.o.o.

Čović može utjecati kojem sucu ide koji spis

Predsjednik splitskog Upravnog suda Silvio Čović, sudionik fešte u Kerumovoj konobi, javno je priznao da je i sam sudio u dva spora u kojima mu je stranka bila Fani Kerum i njezina tvrtka.

Međutim, spomenuti bi sudac u Kerumove sporove mogao biti upleten i dublje nego što je spreman priznati. Od 2012., kad je Upravni sud u Splitu osnovan, a Čović izabran za suca, pred tim je sudom bilo deset sporova u kojima su stranke bile Kerumove ili tvrtke njegove supruge.

Upravni sudovi su jedini na kojima se spisi raspoređuju sucima "ručnom dodjelom", a ne elektroničkom, automatskom dodjelom. Taj zastarjeli način dodjele spisa predsjedniku suda ostavlja mogućnost da utječe kome će od sudaca neki spis biti dodijeljen. Čović je na čelu suda od 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00