NOVI ZAKON O HRT-u

Nema više švercera: Ako plaćate struju, plaćat ćete pretplatu

 Drago Sopta/Cropix

ZAGREB – Novi zakon o HRT-a upućen je s današnje sjednice Vlade Saboru.

U nacrtu se predviđa da to bude javna ustanova koja obavlja djelatnost pružanja javnih usluga javne radiodifuzije, ali ne uređuje njeno unutarnje ustrojstvo već se to, sukladno praksi većine europskih zemalja, prepušta statutu.

Programske obveze iz javnih usluga pobliže bi se uredile ugovorom koji bi se sklopio između Vlade i HRT-a.

Predviđa financiranje HRT-a iz pristojbe i na komercijalnoj osnovi, ali bi morao imati odvojeno računovodstvo. Trajanje promidžbenih poruka u jednom se satu ograničava se na devet minuta, a u terminu 18 do 22 sata na šest minuta.

U prijedlogu je predviđeno da Programsko vijeće HRT-a ima 15, ili alternativa 11 članova koje bi imenovao Hrvatski sabor.

Nadzor nad radom HRT-a provodi Vijeće za elektroničke medije u dijelu koji je reguliran Zakonom o elektroničkim medijima.

Prema prijedlogu zakona, smatra se da prijamnik ima u vlasništvu ili posjedu svaka pravna ili fizička osoba koja je obveznik plaćanja električne energije u RH, osim ako dostavi pisanu izjavu da nema prijamnik u svojem prostoru niti se koristi tuđim prijamnikom.

Vlada je danas donijela i odluku o sufinanciranju Vjesnika u idućih šest mjeseci, kojom je obvezala tvrtku Narodne novine-press da sredstva koristi isključivo za redovito poslovanje i pripremu te provedbu restrukturiranja i financijske konsolidacije.

U odluci o sufinanciranju precizirano je i da se broj zaposlenih u tvrtki Narodne novine-press smanji za 50 posto.

Narodne novine-press obvezuju se u roku od tri mjeseca donijeti plan restrukturiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:49