RAJKO OSTOJIĆ ANALIZIRA MILINOVIĆEVU REFORMU

'Nema vizije. Bolnice koje je razdvojio sada spaja'

Neobično je da je krenuo u reformu bolnica koje su učinkovite, kaže šef saborskog Odbora za zdravstvo
 Davor Pongračić/CROPIX

Sve do danas vjerovao sam da je Darko Milinović ministar zdravstva Republike Hrvatske, ali s obzirom na današnju prezentaciju nastavka reforme , očito je da je on ministar zdravstva grada Zagreba.

Inače, u potpunosti podupirem stručni članak aktualnog državnog tajnika Dražena Jurkovića (objavljen u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo), koji naglašava: “Jedan od najvećih problema hrvatskog zdravstva je bolnički sustav. Velik broj bolnica radi jedva s polovičnom ili čak ispod polovične popunjenosti svojih kapaciteta.

Poseban problem čine neke opće i specijalne bolnice u provinciji pa se opravdano postavlja pitanje njihove opstojnosti i njihove racionalne unutarnje organizacije”.

>> Pogledajte cjelokupan plan ušteda u zdravstvu

Zagreb će umjesto 16 imati 6 bolnica. Ušteda je 318,5 milijuna kuna

Od rezanja dopunskog ušteda 180 milijuna kuna

Nadalje, neobično je da aktualni ministar danas spaja bolnice, a prva njegova odluka kao ministra bila je razdvajanje netom spojenih općih bolnica u Kninu i Šibeniku. Potonje je očiti dokaz nevjerodostojnosti i izostanak vizije hrvatskog zdravstva, rekao je danas prof. dr. Rajko Ostojić, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo.

Nadalje Ostojić naglašava da se, primjerice, u Kninu lani liječilo 1173 pacijenata, što znači da je dnevni prosjek prijema u bolnicu 3,5 pacijenta (!?). U Gospiću se, pak, liječilo 3900, a u Našicama 6400 osoba godišnje.

S druge strane su učinkovite kliničke bolnice, primjerice KBC Zagreb sa 78.000 pacijenata godišnje i Split s njih 55.000, pa je neobično da je ministar krenuo u reformu učinkovitih bolnica, umjesto onih koje rade s polovičnom popunjenošću kapaciteta i opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:06