POLITIČKA APANAŽA

NEMA VLASTI BEZ UHLJEBA Gradska vlast siromašnog Siska za političku lojalnost daje milijun kuna godišnje

 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Milijun kuna godišnje, točnije 1.000.558,40 kn, podijele između sebe gradski vijećnici, članovi i predsjednici nadzornih odbora i upravnih vijeća u gradu Sisku. Gradski proračun i trgovačka društva te naknade koštaju dvostruko više, jer se na sve plaća vrlo visoki porez. Najviše koštaju predsjednici i članovi nadzornih odbora gradskih trgovačkih društava, gotovo 400.000 kuna godišnje, potom slijede predsjednici, potpredsjednici i gradski vijećnici Gradskog vijeća Siska koji godišnje dobiju naknada u iznosu od oko 322 tisuće kuna. Tome još treba dodati i naknade vijećnicima članovima stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća. Oko 281 tisuće kuna iznose naknade predsjednicima i članovima sedam upravnih vijeća gradskih ustanova. Naknade gradskim vijećnicima i članovima upravnih vijeća idu iz proračuna, dok naknade svojim članovima nadzornih odbora i predsjednika tih tijela plaćaju gradska trgovačka društva.

I dok naknade vijećnicima, predsjedniku i dvojici potpredsjednika Gradskog vijeća teku od početka mandata, naknade članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora uvedene su 25. srpnja ove godine. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je obrazložila da su ta tijela radila bez naknada godinu dana, baš kako je obećala, te da su naknade ponovo uvedene nakon isteka toga roka. Oporba tvrdi da je ovdje ipak riječ o političkoj trgovini i popuštanju ucjeni nekih koalicijskih partnera SDP-a u Gradskom vijeću, kako bi gradonačelničina koalicija zadržala tijesnu većinu u vijeću.

Posebice se to odnosi na izbor drugog potpredsjednika Gradskog vijeća Zdenka Korena iz redova HSP-a. On je, nakon postizanja dogovora s SDP-om i gradonačelnicom Ikić Baniček jedno vrijeme bio predsjednik Vijeća. Smijenjen je na prijedlog kluba vijećnika SDP-a zbog političkih razmirica, da bi sada, kako bi se osiguralo prihvaćanje rebalansa proračuna, Koren ponovo postao saveznik gradonačelnice i SDP-a, te je izabran za drugog potpredsjednika. On odbija sve optužbe da je svoj glas prodao za mjesto potpredsjednika Vijeća te tvrdi da je prihvatio rebalans proračuna kada su prihvaćeni amandmani HSP-a.

Inače, mjesečna naknada predsjednika Gradskog vijeća Siska iznosi 5.566,40 kuna, a svaki od dvojice zamjenika predsjednika po 4.430,40 kuna bruto. Naknade vijećnicima, kojih je 22, iznose 563 kune neto mjesečno. Predsjednici upravnih vijeća gradskih ustanova primaju 750, njih je sedam, dok 26 članova upravnih vijeća prima 700 kuna mjesečno.

Osam predsjednika nadzornih odbora trgovačkih društava prima po 850 kuna mjesečno, a 33 člana nadzornih odbora po 800 kuna svakog mjeseca. Sve troškove, osim naknada predsjedniku i potpredsjednciima Gradskog vijeća, koje su prikazane u bruto iznosu, treba ustvari pomnožiti sa dva, kako bi se dobio stvarni trošak u proračunu grada i bilanci trgovačkih društava. Tih gotovo dva milijuna kuna naknada lokalnim političarima u siromašnom Sisku su jako veliki novci.

Tim prije što je ovdje riječ o plaćanju lojalnosti, tzv. političkim apanažama, jer nije zabilježeno da su članovi nadzornih odbora ili upravnih vijeća odgovarali, kazneno ili materijalno, za pogrešne odluke ili gubitke u tvrtkama. Članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora smjenjivani su jedino kada nisu poslušali nalog iz gradske uprave o kadrovskim rješenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 08:37