NEJASAN DOGOVOR

NEMA ZAKONSKE OSNOVE ZA SMJENU ŠEFA SOA-e? Predsjednica i premijer sve su dogovorili, ali Lozančić mora prvo ponuditi svoju ostavku

Zagreb, 070914.Lucko.Vojarna ATJ Lucko.Obiljezavanje 24. godisnjice osnivanja Antiteroristicke jedinice Lucko.Nakon svecanosti odrzana je mala prezentacija jedinice.Na fotografiji: Dragan Lozancic direktor SOE.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek /CROPIX / CROPIX

Premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne mogu pokrenuti postupak imenovanja Daniela Markića za novog ravnatelja SOA-e niti Pjera Šimunovića za predstojnika Ureda VNS-a jer još nisu razriješili njihove prethodnike.

Problem je, naime, što je u odluci za razrješenje Dragana Lozančića s funkcije šefa SOA-e i Ivice Panenića s funkcije predstojnika UVNS-a predsjednica Grabar-Kitarović još početkom veljače kao razlog navela povrede Zakona o sigurnosnom sustavu. Međutim, da bi povreda zakona bila podloga za smjenu, ona mora biti dokazana kroz stegovni postupak, kazneni postupak ili barem zaključak saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost da ravnatelj nije provodio smjernice za rad službe.

Prijetnja novim zapletom

Bez toga, ravnatelja tajne službe prije nego što mu istekne mandat po zakonu se može smijeniti jedino ako to sam zatraži. Prema našim informacijama, Lozančić takav zahtjev nije uputio predsjednici i premijeru. Može se pretpostaviti da će se Lozančić, ali i Panenić na takav korak odlučiti jedino ako im se osigura drugo adekvatno radno mjesto. Tako je promjena na čelu tajne službe, koja je prvo posvađala predsjednicu i premijera (Grabar-Kitarović je potpisala odluku o smjeni bez usuglašavanja s Oreškovićem), a onda njih dvoje s prvim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom koji ne može prihvatiti da Daniel Markić bude novi ravnatelj SOA-e, došla do nove zavrzlame.

- Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne mora biti formalno obaviješten o razrješenju ravnatelja SOA-e i predstojnika UNVS-a, ali će inzistirati da ono bude zakonito. To što je ravnatelj službe izgubio povjernje predsjednice nije zakonski razlog za smjenu - rekao je SDP-ovac Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Budući da još nije riješeno pitanje načina na koji će se Lozančić i Panenić razriješiti dužnosti, nije pokrenuta ni procedura imenovanja njihovih nasljednika u obavještajnom aparatu. A ona prema Zakonu o sigurnosnom sustavu predviđa da predsjednica i premijer zajednički svoj prijedlog kandidata za nove šefove dostave saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost koji o njima daju mišljenje.

Procedura na čekanju

Odbor može pozvati kandidate na sjednicu i obaviti s njima razgovor, no bez obzira na to kakav će dojam ostaviti na saborske zastupnike, njihovo mišljenje nije obvezujuće za predsjednicu i premijera.

Budući da se predsjednik HDZ-a Karamarko žestoko protivi imenovanju Markića i Šimunovića, moguće je da će se HDZ-ovi članovi Odbora za nacionalnu sigurnost o njima negativno izjasniti. Nije isključeno, međutim, da dobiju podršku zastupnika Mosta i oporbenog SDP-a. - Mi u SDP-u nemamo nikakav problem oko novih kandidata, jedino tražimo da se dosadašnji ravnatelj i predstojnik razriješe zakonito - rekao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:17