APSURD

Nemaju mjesta na groblju pa moraju pokapati mrtve u Sloveniji: ‘To je sada nemoguća misija!‘

U uvjetima pandemije koronavirusa to postaje nemoguća misija, posebno od kada se prelazak granice uvjetuje negativnim PCR testom
 Matija Djanjesic/Cropix

Stanovnici pograničnog područja općine Matulji u velikim su problemima jer nemaju mjesta na grobljima pa su svoje pokojnike prisiljeni pokapati u Sloveniji, a u uvjetima pandemije koronavirusa to postaje nemoguća misija, posebno od kada se prelazak granice uvjetuje negativnim PCR testom.

Nacionalni stožer civilne zaštite možda bi mogao pomoći, no prema tvrdnjama lokalnih Mostovaca, Stožer se oglušuje na probleme Matuljana.

Zato su o problemima stanovnika iz pograničnog područja općine Matulji na konferenciji za tisak progovorili Ivica Malec i Nevio Klarić, član županijske koordinacije Mosta u Primorsko-goranskoj županiji.

Nevio Klarić je kao primjer naveo situaciju u kojoj se je našao svećenik župa Klana i Šapjane koji je na obred pokopa krenuo u slovensko mjesto Jelšane.

Kaže da mještani naselja Brca, Lipe, Pasjaka, Rupe i Šapjana svoje pokojnike pokapaju u slovenskom pograničnom mjestu Jelšane, jer nemaju slobodnih grobnih mjesta na području svoje općine.

- Nužnu potrebu za novim grobljem te frustraciju, tugu pa čak i čežnju iskazuju uzrečicom „Živ Hrvat – mrtav Slovenac“. U ovo nestabilno doba pandemije Covid 19, mještani pograničnih naselja doživljavaju neugodnosti prilikom prelaska granice i to isključivo zbog loše bilateralne suradnje Slovenije i Hrvatske po ovom pitanju - kazao je Klarić napomenuvši da su pravila i iznimke napisane su tako da ih svatko može protumačiti kako želi, a mještani su osuđeni na dobru volju policijskih službenika na granici.

Ivica Malec je rekao da je kontaktiran općinski Stožer civilne zaštite iz kojeg je stigao odgovor kako nema osobitog smisla upućivati bilo kakve apele prema Nacionalnom stožeru.

U Mostu se s time ne slažu. Članovi Mosta općine Matulji smatraju da treba izvršiti pritisak prema nacionalnom Stožeru ne bi li se riješio problem ukopa pokojnika. Malec je rekao kako se slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova zalaže za odluku o dozvoljenom prelasku granice i 12 satnom boravku na teritoriju susjedne države bez obaveznog PCR testa za državljane obiju zemalja, no od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nema nikakvog konkretnog odgovora.

- Mještani pograničnog područja nisu povezani sa Slovenijom samo kod ukopa pokojnih, već kod odlaska doktoru, u banku ili za obilazak rodbine u potrebi - rekao je Malec te istaknuo kako je pandemija koronavirusa sasvim razotkrila potrebu za grobljem na području pogranične zone općine Matulji.

- Najmanje što treba ljudima koji su izgubili svoje bližnje jesu problemi na granici. Stoga, šaljemo apel da se u odluke o mjerama zaštite od pandemije službeno uvrsti i ona o dopuštenom prelasku granica bez nužnog PCR testa kako ne bi sve ostalo na neformalnom dogovoru ili dobroj volji graničnih policajaca - zaključio je Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 19:57