MISTERIOZNA TVRTKA

Nemaju ni ureda niti zaposlenike, a u tri godine ‘okrenuli‘ 120 milijuna kuna. Svi se pitaju kako

Po evidentiranim prihodima od izvoza radi o jednoj od najjačih tvrtki u primorsko-goranskoj regiji, a dosad potpuno nepoznatoj
Ilustracija/Užarska ulica u riječkom Starom gradu
 Tea Cimas/Cropix

Među poznatim tvrtkama, od kojih dobar dio već tradicionalno predvodi ljestvicu najuspješnijih, u top 20 najjačih izvoznika u Primorsko-goranskoj županiji u prošloj se, pandemijskoj godini vinula i tvrtka VS Commerce. Već na prvi pogled izdvaja se činjenica da se radi o jednostavnom društvu s ograničenom odgovornošću, piše Novi list.

Tvrtka koja je ujesen 2018. godine osnovana s 10 kuna temeljnog kapitala, lani je uprihodovala 73,7 milijuna kuna, praktički sve iz izvoza što ju je svrstalo tik iza, primjerice, DI-a Klana, i stepenicu iznad delničkog Palfingera.

S obzirom na to da se po evidentiranim prihodima od izvoza radi o jednoj od najjačih tvrtki u primorsko-goranskoj regiji, a dosad potpuno nepoznatoj. Postavlja se pitanje čime se to u VS Commerceu bave kad ih je to u dvije godine postojanja uspjelo katapultirati u redove najjačih izvoznika. Na službeno zavedenom sjedištu tvrtke, u Užarskoj 28 u Rijeci, nema oznake ni ureda VS Commercea. Tek knjigovodstveni servis koji se može dovesti u vezu s tvrtkom iščitavajući potpise na podnesenim financijskim izvješćima o poslovanju VS Commercea.

No tu ne staju pitanja oko VS Commercea, čim se krenu provjeravati javno dostupni i službeni podaci vezani uz tu tvrtku.

Jer, ne radi se samo o gotovo 74 milijuna kuna, koliko se 'okrenulo' prošle godine. Podaci s Poslovna.hr iskazuju da je VS Commerce 2019. godine evidentirao 45,9 milijuna kuna prihoda, opet gotovo u cijelosti prikazanih od izvoza. Sveukupno, od listopada 2018. godine, kada je VS Commerce osnovan, kroz konta tvrtke prošlo je 120 milijuna kuna, uz evidentiranu ukupnu dobit od 860.000 kuna.

Kao osnivač i direktor tvrtke vodi se izvjesni Salvatore Velotti, Talijan, koji je svoju napuljsku adresu prošle jeseni promijenio za riječku, u ulici Marijana Stepčića. Za osnovnu djelatnost VS Commercea vodi se cestovni prijevoz robe, ali bilanca tvrtke iskazuje da nema nikakve dugotrajne imovine i, još indikativnije, nijednog zaposlenog.

Od dva žiro računa koja su bila aktivna u prošloj godini, jedan je zatvoren početkom ožujka da bi drugi bio otvoren koncem lipnja i ugašen 19. studenoga – stoji na Poslovna.hr. Prema ovom, ispada da su lani VS Commerceu žiro računi bili 'živi' tek nešto više od šest mjeseci tijekom kojih se na račune slilo toliko novaca da tvrtku katapultira u javnu orbitu najjačih izvoznika PGŽ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:03