POBUNA NA FILOZOFSKOM

Nemamo jezične vježbe i možemo izgubiti godinu. Vratite nam školarinu!

Semestar bi mogla izgubiti većina od 2600 studenata, od kojih dobar dio studira uz plaćanje

ZAGREB - Među studentima jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu zavladala je panika zbog štrajka 60-ak lektora i viših lektora koji traje već četvrti tjedan. Produlji li se, naime, štrajk i na sljedeći tjedan, postoji realna opasnost da će većina od 2600 studenata izgubiti semestar.

- Ozbiljno razmišljam o tome da tužim fakultet i tražim povrat novca za školarinu jer mi nisu osigurali jezične vježbe, a sada još moram strahovati hoću li izgubiti godinu - rekla nam je ljutito studentica anglistike koja studira uz plaćanje. Na sličan način, tvrdi, razmišljaju i njezini kolege.

Korekcija koeficijenta

Lektori, podsjetimo, štrajkaju jer im je prije 16 godina netko zabunom dodijelio niže koeficijente od pripadajućih, zbog čega svaki mjesec primaju oko 1000 kuna manju plaću.

Nadležno je Ministarstvo još prije pet mjeseci priznalo da je lektorima učinjena nepravda, no još nije pronađen način da im se isplati razlika novca. Ministarstvo uprave za prošlu je sjednicu Vlade pripremilo Uredbu o korekciji koeficijenata, no ta je točka skinuta s dnevnog reda.

Znak podrške

Neslužbeno je objašnjenje da postoji strah kako bi se donošenjem takve uredbe otvorila Pandorina kutija jer bi svi mogli tražiti veće plaće. Lektori su i jučer poručili da ne odustaju dok se njihov problem ne riješi.

- Situacija je alarmantna, tražit ćemo od dekana da sazove izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda: štrajk lektora. Krajnje je vrijeme da raspravimo o tome što će biti s nastavom i studentima.

Moramo biti svjesni da će, nastavi li se štrajk, studenti izgubiti pravo potpisa jer će im nedostajati 30 posto nastave - rekao je profesor Predrag Marković, glavni povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Odgovornim za ovu situaciju smatra dekana Damira Borasa koji, prema njegovu mišljenju, nije poduzeo sve korake da se problem riješi.

Idući tjedan lektorima bi se u znak podrške u štrajku trebali pridružiti i ostali zaposlenici fakulteta, o čemu će u ponedjeljak biti proveden referendum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:12