VILI BEROŠ

‘Nemamo novih informacija o smrti Matijanića, istup HND-a je neprimjeren‘

Iz Ministarstva su poručili kako su o svim nalazima zdravstvene inspekcije obaviještena sva nadležna tijela

Vili Beroš

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u subotu kako za sada nema novih informacija koje bi utjecale na promjenu utvrđenih činjenica i ocjena tijeka liječenja i uzroka smrti novinara Vladimira Matijanića, a HND-ovu optužbu da zataškava okolnosti smrti ocijenio je neprimjerenom.

"Svaki izgubljeni život je veliki gubitak za najmilije te i ovim putem izražavam žaljenje i najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i kolegama Vladimira Matijanića. No, neprimjereno je da vodstvo HND-a, pod krinkom prisjećanja na pokojnog kolegu, koristi njegovu smrt za političke obračune", navodi Beroš u priopćenju.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u subotu je, na godišnjicu Matijanićeve smrti, optužio Beroša da zataškava okolnosti njegove smrti, a premijeru Plenkoviću zamjerio je da štiti Beroša.

Iz Ministarstva su poručili kako su o svim nalazima zdravstvene inspekcije obaviještena sva nadležna tijela.

"Ministarstvo zdravstva nije uskratilo odgovore na pitanja javnosti i medija vezano za konkretan događaj niti je u svojim postupanjima izlazilo izvan zakonom određenih okvira i nadležnosti", stoji u priopćenju.

Beroš podsjeća kako je uz izvanredni zdravstveno-inspekcijski nadzor, stručno povjerenstvo sastavljeno od šest "neovisnih, uglednih stručnjaka iz područja medicine relevantnih za konkretan slučaj" donijelo zaključak te ukazalo na propuste na razini individualne odgovornosti, zbog čega je predmet upućen nadležnim institucijama.

Stručne ocjene tih tijela i institucija temelj su za poduzimanje radnji na utvrđivanju odgovornosti dionika zdravstvenih ustanova koje su pružale zdravstvenu skrb i kontaktirali s pacijentom Matijanićem - KBC Split, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Ordinacija obiteljske medicine Emilije Ugarković i Privatna ordinacija interne medicine Miroslava Pavić Reić.

"Stoga čudi što su na današnjoj konferenciji za medije u Splitu predstavnici HND-a iznova ponovili ničim potkrijepljene optužbe dižući individualne propuste na razinu cjelokupnog zdravstvenog sustava, ovoga puta upakirane u novo ruho s naglašenim prizvukom politiziranja", poručio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:43