NESTALI PRIJEMNI ISPITI

Nemar DSV-a: Skrivaju tko je od sudaca izgubio testove?

Deset kandidata za suce mora ponoviti svoje pismene ispite jer su u DSV-u izgubili njihove prijemne

ZAGREB - Kako su u DSV-u nestale pisane radnje desetoro kandidata za suce općinskih sudova u Sisku i Imotskom i tko je za to odgovoran? Na to pitanje je od nadležnih u DSV-u Jutarnji list dobio čak tri verzije odgovora.

DSV trenutno provodi izbor sudaca za šesnaest općinskih sudova u državi. Nove suce traže Općinski sudovi u Poreču, Opatiji, Crikvenici, Malom Lošinju, Varaždinu Krapini, Kutini, Slavonskom Brodu, Valpovu, Vukovaru, Zadru, Šibeniku, Starom Gradu na Hvaru, Koručuli, Sisku i Imotskom.

Telefonski poziv

Kandidati koji po prvi put ulaze u sudačku profesiju, moraju pisati test kojeg pregledavaju i boduju članovi DSV-a, a potom u usmenom intervjuu odgovaraju na pitanja članova DSV-a. Izgledi da postanu sucima ovisit će od zbira bodova osvojenih na pisanom testu i dojma kojeg će ostaviti na članove DSV-a u intervjuu. Iako su testove pisali kandidati za svih 16 sudova, na usmeni razgovor koji je bio 4. studenoga u sjedištu DSV-a u nisu pozvani svi. Destoro kandidata za sudove u Imotskom i Sisku, umjesto poziva na intervju, dobili su iz DSV-a telefonski poziv nakon kojeg su ostali zatečeni - rečeno im je da su testovi izgubljeni i da će ih morati pisati ponovno.

Kad smo tajnicu DSV-a Tanju Pavelin-Borzić upitali kako je nestalo deset testova, kazala nam je da je sve to već objasnila Vjesniku.

Tajnica DSV-a je, naime, izjavila da je za nestanak pisanih radova kriva selidba DSV-a iz zgrade Vrhovnog suda, gdje je do početka listopada bilo sjedište toga tijela, u nove prostorije u Chromosovu tornju u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Treće objašnjenje

U istoj izjavio Pavelin-Borzić ustvrdila je da su testovi kandidata nestali kad su poslani članovima DSV-a koji žive izvan Zagreba.

Kad smo tajnicu DSV-a zamolili da precizira jesu li testovi sudačkih kandidata nestali u selidbi DSV-a, ili su se zagubili na putu prema članovima DSV-a, ustvrdila je da nije ovlaštena davati medijima izjave (iako je Vjesniku dala izjavu) i uputila nas da objašnjenje potražimo od čelnika DSV-a Ivana Turudića. Sudac Turudić ponudio nam je treće objašnjenje: spise 10 kandidata za općinske suce izgubio je jedan član DSV-a.

To je moja odgovornost

- Naš član kojeg ne želim imenovati izgubio je testove slučajno i time učinio propust. DSV raspolaže s par stotina takvih spisa, te da nije riječ o namjernom ili selektivnom postupanju... - tvrdi Turudić, a protiv suca recenzenta koji je izgubio 10 spisa neće pokrenuti disciplinski postupak.

- Kandidati čiji su spisi izgubljeni imat će ih priliku ponovno napisati i dostaviti o trošku DSV-a. Najveći problem je to što moraju osobno doći u Zagreb, no to je pogreška za koju i sam preuzimam odgovornost - kaže Turudić.

Sud u Sisku: Tko radi taj i griješi

“Općinski sud u Sisku nije dobio službenu obavijest o tome što se dogodilo s testovima”, rekla nam je predsjednica toga suda Vera Bubaš. “Kandidatima je rečeno da su testovi izgubljeni i da dođu u Zagreb na novo testiranje. To ih je zateklo, ali tko radi taj i griješi”, kazala je Bubaš. Ni sud u Imotskom nije dobio službeno objašnjenje o gubitku testova. ( S.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:08