IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Nemoguće je ukinuti sve mjere! O tome se može razgovarati na razini ‘vjerojatno‘ ili ‘možda‘, ali ozbiljno - ne

‘Ova neka otvaranja su posljedica nužnosti, a nije moguće da se sve mjere ukinu‘
Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajac/Cropix

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostovala je u Dnevniku Nove TV gdje je govorila o tome kako bi se na jesen mogla razvijati epidemija koronavirusa u Hrvatskoj.

Pavić Šimetin navodi kako je najveći skok zaraženih u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

- Posebno žarište i poseban razlog za ovakav veliki skok novih zaraženih kakav imamo danas - nemamo, ali iza nas je razdoblje u kojem imamo porast. Nadamo se da će ovaj broj biti izolirani i da ćemo se vratiti na nešto niže brojke sljedećih dana, kazala je Pavić Šimetin.

Na pitanje novinara radi li se o brojkama koje se pokazuju nakon otvaranja škola i kafića, Pavić Šimetin odgovara: - To je sad prerano da bi se moglo govoriti o efektu otvaranja škola, isto se odnosi na ugostiteljsku djelatnost. Možemo se nadati da je slučajno i da ćemo se vratiti u nekakve niže brojke, dodala je Pavić Šimetin.

Karta ECDC-a

Za novu koronakartu koja će biti objavljena u četvrtak se nada da će biti bolje od crvenog, ali kaže:

- S obzirom na brojke koje smo imali do nedjelje, teško je očekivati da ne bude crveno.

O postrožavanju epidemioloških mjera kaže da Stožer svakodnevno razmatra situaciju i mjere.

- Ova neka otvaranja su posljedica nužnosti. Došlo je takvo godišnje doba kad treba krenuti u školu, kad se ne može inzistirati na događanjima i djelatnostima isključivo na otvorenom. Zato su otvaranja. Teško je reći koje bi mjere mogle uopće doći u obzir, ali u svakom slučaju - sve se razmatra, objasnila je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

Kaže kako nije moguće da se sve mjere ukinu.

- O tome se može razgovarati na razini 'vjerojatno' ili 'možda', ali na razini ozbiljne odluke se ne može razgovarati, rekla je.

O novim uputama za vrtiće i škole navodi kako se situacija treba sagledati kakva je bila u svakom pojedinom slučaju.

- Mora se sagledati situacija. Različito je ako je dijete imalo izražene simptome bolesti dok je bilo u vrtiću jer znamo da, ne samo djeca, kad imaju simptome bolesti - više šire zarazu na druge, kaže i dodaje:

- Što su znakovi bolesti teži, to je širenje zaraze jače. Ako dijete kiše i kašlje, jače širi zarazu nego ako nema znakova bolesti. Još i taj čimbenik treba uzeti u obzir u ocjeni i onda prema tome epidemiolog donosi odluku, rekla je Pavić Šimetin.

- S obzirom da mala djeca puno manje šire zarazu, pogotovo prema odraslim osobama, onda je moguće i postupiti tako da ne moraju svi u samoizolaciju, rekla je Pavić Šimetin.

Apel onima koji rade s djecom

Za odgojiteljice navodi kako s njima treba vidjeti koliko je pojedina odgojiteljica i je li bila u kontaktu s bolesnim djetetom.

- Ako je bila u kontaktu s bolesnim djetetom, onda bi trebala ići u samoizolaciju. To, naravno, ako nije cijepljena ili ako nije preboljela covid-19 unazad devet mjeseci. To je ujedno i apel svim odgajateljima - moraju se cijepiti, istaknula je Pavić Šimetin.

Na pitanje novinara o djetetu koje odbija nositi masku u višim razredima osnovne škole navodi da, ako dijete dođe u školu i nema zdravstvene prepreke za nošenje maske koje utvrđuje školski liječnik i daje za to potvrdu - ono mora imati masku.

- Sva druga djeca moraju nositi masku i to upravo moraju nositi masku zbog te djece koja su bolesna i koja ju ne mogu nositi. Prema tome, takvo dijete ne može ići u školu, zaključila je Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:51