I DALJE REDOVI

NEMOJTE ŽURITI PO NOVI OSOBNI DOKUMENT Čip nove e-osobne gotovo je beskoristan, može se koristiti za samo jednu uslugu

U sustavu e-građani ne postoje usluge za e-potpis pa čip građanima i nije koristan

Novu elektroničku osobnu iskaznicu, za koju se od jučer primaju zahtjevi za izdavanje, hrvatski građani zasad će moći koristiti samo za pristup uslugama e-građani, koje ionako već koriste!

Najavljena kao revolucionarno rješenje koje će smanjiti birokratizaciju i ubrzati administrativne usluge (što je kao ideja odlično), nova e-osobna, za koju građani sada moraju izdvojiti čak 79,50 kuna - gotovo dvostruko više nego dosad - u početku će zapravo služiti samo kao svojevrstan token za pristup sadržajima na portalu e-građani, dok ćemo za sve ostale blagodati elektroničkog poslovanja morati pričekati još neko vrijeme, te ćemo i dalje čekati u redovima pred šalterima.

Softverski paket

Naime, iako nova osobna u sebi sadrži elektronički čip, na koji će se pohranjivati identifikacijski i potpisni certifikat, u sustavu e-građani još uvijek ne postoje usluge za koje se traži e-potpis. To znači da ćemo, primjerice, ako želimo otvoriti svoju udrugu, zatražiti uporabnu dozvolu za kuću ili bilo koju uslugu koja zahtijeva potpisanu dokumentaciju, i dalje morati fizički otići kod službenika i osobno potpisati zahtjev.

- U ovom trenutku moći ćete s e-osobnom raditi u sustavu e-građani gdje će se moći koristiti svi servisi, a sada intenzivno radimo na tome da nadogradimo sustav s uslugama koje traže elektronički potpis. Sada nemamo te usluge jer nije bilo mogućnosti za e-potpis - pojasnila je Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku. Za korištenje e-osobne kao tokena, građani će kod kuće morati imati instaliran čitač pametnih kartica, koji košta nešto više od 100 kuna, pa ako baš želite token za pristup e-građanima zamijeniti e-osobnom, onda će vas to ukupno stajati oko 200 kuna. Za korištenje e-osobne potrebno se prijaviti na portal eOI, a tamo se može skinuti i besplatni softverski paket eID Middleware.

- To je nešto što je budućnost. Nove usluge će doći vrlo brzo, ali to ponajviše ovisi o financijama. Bilo koji dokument koji šaljete državi, a koji mora biti potpisan, moći će se poslati na taj način, a da ne morate ići u ustanove ili institucije. Treba reći i to da država već izdaje dokumente s elektroničkim pečatom, pa je tako sve što možete skinuti iz sustava e-građanin, poput domovnica, pravno valjano - napominje Lepri.

Pregovori sa Zabom

Zasad su u sustavu i tokeni Hrvatske poštanske banke, te Hrvatske pošte, a pregovara se da se uključi i Zagrebačka banka sa svojim m-tokenom.

Nove osobne iskaznice vrijedit će pet godina, a ne više 10, jer toliko dugo traju jamstva za certifikate. Izuzetak su osobne iskaznice koje se izdaju starijima od 65 godina jer one ne sadrže certifikate i izdaju se trajno. Osobna je od jučer obavezna za hrvatske državljane starije od 18 godina, tako da više 16-godišnjaci neće biti obvezni imati osobnu.

U Srbiji čak 214 online usluga

Ako želite u Srbiji prijaviti sklapanje braka, dobiti građevinsku dozvolu, poreznu potvrdu, promijeniti ime i prezime, dobiti rodiljnu naknadu ili podnijeti kaznenu prijavu za korupciju, sve to možete napraviti online. Srbija, naime, već godinama ima razvijen sustav e-poslovanja, a na njihovu portalu eUprave možete elektronski obaviti čak 214 usluga. Tako mogu predati zahtjev za braniteljski dodatak ili liječenje, dobiti dozvolu za prijevoz otpada ili produljenje radnog vremena, žaliti se na rad tijela javne vlasti, prijaviti patent, promijeniti vozačku, prijaviti inspekcijama sumnjive radnje, podnijeti zahjev za nadoknadu štete od elementarne nepogode ili priznati očinstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:45