NA ČIJOJ JE STRANI?

NEOBIČAN ISTUP MINISTRICE ZATEKAO STRUČNJAKE, OPORBU, ALI I DIO HDZ-a: 'Vrijeme je da Divjak preuzme odgovornost želi li ostati u ovoj Vladi'

 
Blaženka Divjak
 Ranko Šuvar / Damjan Tadić / Boris Kovačev / Hanza Media

Ministrica znanosti i obrazovanja iz kvote HNS-a, Blaženka Divjak, danas je na izvanrednoj konferenciji za medije sazvanoj u povodu najave frontalnog štrajka u obrazovanju u cijeloj Hrvatskoj, optužila sindikate i premijera za bezizlaznu situaciju u kojoj se sustav našao, poručila je da u tome ne želi sudjelovati i pozvala obje strane na kompromis.

U doista neobičnom obraćanju za javnost resorna ministrica je pred javnošću lopticu odgovornosti očito htjela prebaciti na premijera i sindikate, kao da ona sama nije pridonijela štrajku u školama i umjesto da sama da ostavku ako se već ne želi miješati u razgovore Vlade u kojoj sjedi i sindikata, ona je pozvala premijera, svog šefa, da se “izdigne iz ukopane pozicije”.

- Današnja situacija, gdje je sustav u potpunoj blokadi, rezultat je igre moći i nadmetanja sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne želim sudjelovati - poručila je Divjak.

Dodala je da se ne smije zaboraviti da je riječ o sustavu u kojem je 463.000 učenika te da učitelji sigurno brinu o njima i svjesni su posljedica koje takva situacija ima za njih.

Kompromis

- Na kocki je budućnost naših učenika, a roditelji žele najbolje obrazovanje za djecu i s pravom su ljuti. Niti jedna strana dosad nije bila spremna za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija. Ovim putem pozivam i sindikate i premijera na dijalog. Pozivam ih da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, da pronađu kompromis i da stave djecu na prvo mjesto, jer u suprotnom gubimo svi - rekla je ministrica Divjak.

Sve do prošlog tjedna mislilo se da je ministrica Divjak nakon političkog dogovora HDZ-a i HNS-a da se prosvjetnim djelatnicima u idućoj godini plaće povećaju za više od osam posto (6,12 posto veća osnovica i dva posto veći koeficijent) sa strane sindikata koju je držala, prešla na stranu Vlade u kojoj sjedi, no sada je očito odlučila opet promijeniti dres i biti u sredini sukoba između Vlade i sindikata. Prošli je tjedan, naime, prvi put rekla da je Vladina ponuda fer, da postoji i osigurač za veće koeficijente te da nakon prava na štrajk i obrazovanje, sada treba razmišljati i o pravu učenika.

No, njezini suradnici sada kažu da ju se cijelo vrijeme želi svrstati na jednu stranu, a ona mora misliti i o učiteljima i o učenicima.

- Ona je htjela poslati jasnu poruku da se treba izaći iz ove situacije, a zna se tko je odgovoran za to i tko stalno prebacuje lopticu - sindikati koji ne žele odstupiti i premijer koji se također ne želi pomaknuti s mjesta. Sada smo došli u situaciju da jedino ispaštaju učenici, a nema smisla da i jedna i druga strana stoji zakopana u rovu i da se gleda preko nišana - tumači nam ministričinu izjavu sugovornik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Okrenula leđa

Odgovara da njezina konferencija za medije ne znači da je okrenula leđa Vladi, nego da želi natjerati obje strane na dijalog te da je jednako prozvala i premijera i sindikate.

- Ona je napravila analizu kako izaći iz ovoga i danas je bila s premijerom i razgovarala o svemu, više puta su se sastajali i cilj je da ponovno sjednu za stol i počnu razgovarati. To je jedini izlaz iz ove krize. Nije rekla da kao resorna ministrica ne želi sudjelovati u razgovorima, nego u igrama moći, a tako se ne dolazi do rješenja - tumači ministričine izjave jedan njezin suradnik.

Na naše pitanje hoće li dati ostavku ili što će napraviti ako je premijer odluči smijeniti, njezin suradnik odgovara protupitanjem:

- Što se time rješava? Osim što se dodatno pridonosi kaosu!

U HNS-u pak sada kažu da su oni sve napravili i da nije bilo njih, učitelji i nastavnici ne bi imali ni 6,12 posto veću osnovicu ni dva posto dodatka na plaću.

- A dalje neka premijer s njima radi što god hoće - kaže izvor iz stranke.

Dodaje i da se njihova ministrica mora baviti obrazovanjem, a premijer, ministri rada i financija pitanjem plaća.

U Vladi ovaj njezin nastup smatraju potpuno neprimjerenim, sugovornik iz Banskih dvora potvrđuje da je premijeru prije Užeg kabineta najavila konferenciju, ali s temom brige za djecu i da je obećala braniti politiku Vlade, a na kraju je to završilo kao prozivanje premijera.

Pokušaj bijega

Neprimjeren istup ministrice koja bi, ako je članica Vlade, trebala braniti njezinu politiku, a politika je takva da će u mandatu plaće u prosvjeti rasti 20 posto. To je njezin svojevrsni pokušaj bijega od odgovornosti za situaciju koja se zbiva u njezinu resoru, gdje je zapravo i ona na jedan način davala signale i nastupala kao sindikalna predstavnica, a ne kao odgovorna članica Vlade. To nije dobro, posebno što je proračun usvojen i postignut je koalicijski dogovor - kaže naš sugovornik i dodaje da takav njezin istup sigurno neće pridonijeti okončanju štrajka, što je u interesu djece.

U Vladi njezin istup shvaćaju kao “panični zaokret u stajalištu” nje i HNS-a.

- Riječ je o nelojalnom potezu koji je potaknut činjenicom da HNS i ona ne mogu više kontrolirati sindikalne poteze, a ne brigom za djecu. Jer da postoji ta briga, onda bi ministrica apelirala na sindikate da okončaju štrajk, a ovo je ponovno vraćanje na staro - poručuju iz Vlade.

O ostavci se u Vladi ipak još ne razmišlja, a planira se i nastavak razgovora s ministricom prije ili poslije Vladine sjednice u petak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović danas je ponovio da Vlada i dalje ne vidi razlog za štrajk jer će zaposlenima u sustavu obrazovanja plaće od sljedeće godine sigurno rasti, a i dalje je u planu da se daljnji dani u štrajku ne plate. Najavio je da sa sindikatima može ponovo sjesti za stol na pregovorima, ali samo o osnovici.

- U četvrtak nastavljamo pregovore o osnovici sa svim državnim i javnim službenicima kojima pripadaju i obrazovni sindikati u štrajku. Očekujemo da će se oni odazvati pregovorima - poručio je Aladrović i dodao da se o koeficijentima može samo razgovarati, ne i pregovarati.

Rekao je i da Vlada zasad ne razmišlja o sudskoj zabrani štrajka.

Reakcije na istup Blaženke Divjak: 'Ministrica treba dati ostavku'

Ljilja Vokić, bivša ministrica obrazovanja

- Ministrica Divjak očito je osjetila da “klizi” pa je tako nastupila. Rečenica: “Ja ne želim u tome sudjelovati”... Ma, molim vas! Može li čovjek iz toga izaći čist, kako ona kaže? U početku je podržavala sindikate, a sad kad se sve zakompliciralo, želi se izvući. Ako ima pameti, otići će sama.

Davorko Vidović, SDP

- Ako ministrica Divjak neće sudjelovati, zna se što treba napraviti. Ovo je smiješno, neka da ostavku. Neće sudjelovati, a hoće biti ministrica. To je nevjerojatno! Ako je i od HNS-a, previše je! Premijer bi na to morao reagirati i smijeniti je.

Kažimir Varda, predsjednik Kluba zastupnika stranke Milana Bandića

- Smatram da bi trebala dati ostavku zato što je zapravo na neki način inicirala zahtjeve učitelja i nastavnika, koje su onda preuzeli sindikati. Vlada je ponudila sve što je mogla, i više od toga, a tako i druge službe mogu tražiti. Proračun smo donijeli i više od toga ne može.

Vilim Ribić, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

- Pozicija ministrice je stvar relacija unutar Vlade. Jasno je da se ministricom manipulira. Plenković joj je dao vrući krumpir koji je, kao, ona ugrijala. Vjerujem da su njezini motivi da se prosvjetarima dignu plaće autentični, a da je premijeru, kao diplomatu, obrazovanje zadnja rupa na svirali.

Neven Budak, bivši ministar znanosti i obrazovanja

- Stvarno teško pitanje. Što se tiče štrajka, ako Vlada doista nema volje za pregovore sa sindikatima, ministrica Divjak trebala bi dati ostavku. Ali, onda ostaje otvoreno pitanje provedbe reforme koju ministrica shvaća kao svoj osobni projekt, pa je razumljivo da ne želi poduzeti nešto što bi to ugrozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:55