IZGLEDAN IZBOR?

Neobičan zaokret u karijeri vrhovnog suca: Želi biti predsjednik dva stupnja nižeg suda

Kandidiranje sudaca viših sudova za predsjednike sudova koji su po stupnju niži od onoga na kojem rade je zakonom dopušteno, ali u praksi i ne baš često

Zdenko Konjić

 Tomislav Kristo/Cropix

Idući tjedan bi Županijski sud u Zagrebu, napokon, trebao dobiti novog predsjednika. O tome tko će u iduće četiri godine voditi najveći županijski sud u državi Državno sudbeno vijeće (DSV) će odlučivati na sjednici zakazanoj za 17. veljače.

Od šest kandidata koji su se javili na ponovljeni natječaj za tu dužnost pet je istih kao i na prethodnom poništenom natječaju, a jedini novi kandidat je kazneni sudac Vrhovnog suda, Zdenko Konjić. On se, nakon što je dosegnuo vrh sudačke karijere - jer izbor na Vrhovni sud smatra se najvećim karijernim dosegom suca u nacionalnim okvirima - iz nekih razloga odlučio kandidirati za predsjednika Županijskog suda s kojeg je prije trinaest godina napredovao na Vrhovni sud. Kandidiranje sudaca viših sudova za predsjednike sudova koji su po stupnju niži od onoga na kojem rade je zakonom dopušteno, ali u praksi i ne baš često.

Županijski je sud nakon što je osnovan Visoki kazneni sud, čak dvije stepenice niže od Vrhovnoga na kojem sudac Konjić već četrnaestu godini radi. Očekivano je stoga da će taj sudac na intervjuu kojeg će s kandidatima prije konačne obaviti DSV, objasniti što ga je motiviralo da se javi za predsjednika Županijskog suda. Valja napomenuti da bi Konjić u slučaju izbora na čelo zagrebačkog Županijskog suda i dalje imao pravo zadržati plaću suca Vrhovnoga suda, a po isteku četverogodišnjeg mandata i vratiti se na svoje mjesto na Vrhovnome sudu.

Svih pet preostalih kandidata za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, Tomislav Aralica, Vlasta Feuš, Mirela Mijoč Kramar, Maja Štampar Stipić i Oliver Mittermayer suci su toga suda. Svih pet navedenih javilo se i na prethodni natječaj koji je bio raspisan još 2020. ali je poništen nakon što Državno sudbeno vijeće ni jednome od prijavljenih kandidata (osim navedenih pet, tada se bio kandidirao i sudac toga suda Krešimir Devčić) na sjednici održanoj koncem ožujka ove godine nije dalo natpolovičnu većinu glasova.

Na tajnom glasanju obavljenom nakon provedenih intervjua s kandidatima u prvome krugu nitko nije dobio potrebnu većinu, a u drugom je čak pet od ukupno 11 članova DSV-a u biračke kutije ubacilo prazne listiće čime je izbor propao. Ovakav ishod glasanja za najveći Županijski sud pred kojim se vodi većina zvučnih uskočkih procesa pobudio je medijske spekulacije o zakulisnim igrama. Kako je jedino novo lice na ovom natječaju sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić, postavlja se pitanje jesu li najveći izgledi na njegovoj strani.

Od kad je krajem prosinca 2020. mandat istekao dugogodišnjem predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću, taj sud ima privremenog v.d. predsjednika, suca Vjerana Blažekovića koji, unatoč predviđanjima da će se kandidirati na ovom natječaju, to nije učinio.

Na istoj sjednici idući tjedan DSV bira i novog predsjednika Visokog upravnog suda, ili preciznije - novu predsjednicu jer se na raspisani natječaj za tu dužnost javila samo jedna kandidatkinja - dugogodišnja sutkinja toga suda Inga Vezmar Brlek. Bude li izabrana, na čelu toga suda naslijedit će dugogodišnjeg predsjednika, suca Antu Galića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:39