ODBAČENO VOĆE

NEOBIČNA FOTOGRAFIJA KOJA KRIJE TUŽNU PRIČU SLAVONSKOG VOĆARA 'Nije problem u maloj otkupnoj cijeni, problem je što cijene uopće nema!'

 
 Facebook

Iz sela Kruševica u istočnoj Slavoniji stiže neobična fotografija koja krije jednu tužnu priču i borbu slavonskog seljaka za čisto preživljavanje, javlja SBOnline. Fotografiju je na Facebooku objavio Andrija Branković, na njoj se vidi automobil 'usred ničega' i kilogrami i kilogrami višanja rasutih po polju. Razlog? Kako se u Facebook statusu navodi, te višnje nitko ne želi kupiti. Čak i nije problem u maloj otkupnoj cijeni, problem je u činjenici što ona nema cijene. Nesretnom voćaru ništa drugo nije preostalo nego slasno voće baciti...

Facebook status Andrije Brankovića prenosimo u cijelosti:

- Slika i prilika stanja u našemu voćarstvu. Ovaj gospodin (moj poznanik) morao je baciti cijeli svoj urod višanja, jer je mnogima bolje uvoziti tuđu višnju, već napola prerađenu, nego otkupljivati našu domaću. Ista sudbina zatekla je mnoge proizvođače u Slavoniji, kao i moju obitelj samu. Višnja je bačena jer navodno nema dovoljno šećera u sebi i otkupljivač ju nije htio otkupiti. Mene zanima, da li je moguće da takva višnja nema cijenu?! Zar se i od nje nešto ne može iskoristiti? Zar je moguće da je cilj uništiti domaću proizvodnju? Da naglasim, ta višnja nije trula, samo joj fali malo šećera.

Moja obitelj se bavi proizvodnjom jabuka, i tamo postoji III. klasa, iliti industrija koja ide za preradu u sok, u ratarstvu kod otkupa žitarica postoji kategorija za stočnu hranu. Zar i za takvu višnju ne postoji neka kategorija u otkupu?

I sada će se mnogi javiti i reći, zar ju nije mogao podijeliti siromašnima, zar ju nije mogao za nešto iskoristiti. Gospodo draga, ne znate što znači ujutro poraniti i navečer okasniti, godinu dana ulagati u to i onda ti netko kaže da to ne želi otkupiti. Ova višnja nije bačena jer je otkupna cijena mala, ona je bačena jer nema cijene. Ne želimo i ne damo da nas još više ponižavaju.

Ali na sve to gledam pozitivno, jer bit će HrvaCka prosperitetna, biti će HrvaCka jedna od najrazvijenih zemalja u Europskoj Uniji i svijetu. Na kraju krajeva, sretan sam, jer IMAMO HRVACKU! A i ljudi iz Afrike su zavidni na našemu standardu, na to sam posebno ponosan.

PS. Poznajem dvije obitelji koje krče svoje nasade i prestaju sa proizvodnjom, upravo zbog ovoga - stoji u Facebook statusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 20:02