NATJEČAJ U NARODNIM NOVINAMA

NEOBIČNA JAVNA NABAVA HEP kupuje televizore i razglas za 2,5 milijuna kuna!

Proizvođači i trgovci strujom kupuju 71 mikrofon, 7 LCD TV-a dijagonale 140 cm, profesionalna pojačala...

Teško je razaznati čime se to danas bavi HEP - prodajom struje ili organizacijom multimedijskih evenata.

Posebno nakon što su jučer u Narodnim novinama raspisali natječaj za nabavku multimedijalne opreme, vrijedne čak 2,5 milijuna kuna s PDV-om!

Svašta kupuju HEP-ovci: recimo, treba im 10 projektora, zatim sedam LCD televizora, a poželjeli su i šest elektromotornih platna. Onda su osjetili potrebu i za hitnom nabavkom tri glazbena reproduktora, jednog videokonferencijskog sustava, ali i dva profesionalna pojačala snage.

Za rad im je neophodno i 57 konferencijskih pultova, 59 mikrofona na labuđem vratu, DVD reproduktori, 12 bežićnih mikrofonskih kompleta s ručnim odašiljačima... Kako stoji u dokumentaciji koju je HEP objavio na internetskim stranicama Narodnih novina, riječ je o vrijednoj opremi koja će biti instalirana u uredima i dvoranama kompanije, uglavnom u njihovoj zgradi u Kupskoj ulici.

No, koji su točno razlozi ovako izdašne javne nabave, od HEP-a nismo uspjeli doznati jer do zaključenja broja nismo dobili službeni odgovor na upit. Iz javno dostupne dokumentacije, međutim, vidljivo je da Hrvatska elektroprivreda nabavlja u najmanju ruku solidnu opremu. Evo recimo, naručene digitalne centrale konferencijskog sustava moraju imati mogućnost priključenja sustava za elektroničko glasovanje, no obavezan je i prevodilački sustav, i to s najmanje 16 kanala distribucije!

Solidni moraju biti i projektori: trebaju imati kontrast 10.000:1, dva HDMI ulaza, dvosmjerno upravljanje s centralnog sustava, minimalno tri audio ulaza...

Visoki i dosta detaljni kriteriji postavljeni su i za LCD televizore.

Oni moraju imati “55 inča, kut vidljivosti 178 stupnjeva vodoravno i okomito, rezoluciju 1920 puta 1080 i zvučnike od minimalno 20 wata”.

HEP, čini se, dobro posluje neovisno o nedavnim najavama prema kojima će ova tvrtka, koja se odnedavna teškom mukom bori za poziciju na liberaliziranom tržištu energije, iz svoje dobiti morati izdvojiti 535 milijuna kuna nazad u državni proračun.

Bude li tako, HEP-u će umjesto 891,5 milijuna kuna dobiti, u kasi ostati tek 356,5 milijuna kuna. Taman za nove razglase i telku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:16