NE PUŠTAJU DIJETE

NEOBIČNI MEDICINSKI SLUČAJ KOJI JE ZBUNIO REGIJU Kako je beba iz Srbije zapela u bolnici u Splitu

Bolnica nije htjela pustiti dijete dok se ne plati račun za porod, no trošak spada pod međunarodni sporazum pa ga pokriva Srpski zavod za zdravstveno osiguranje
 Privatna arhiva / BLIC

Nije istina da muško dijete koje je carskim rezom rođeno 25. svibnja ove godine na Klinici za ženske bolesti i porode ne puštamo iz splitskog KBC-a dok njegovi roditelji Marijana Kovačević-Stojadinov i Dalibor Stojadinov iz Beograda ne plate KBC-u 15 tisuća eura na ime liječenja, odnosno poroda. Dijete je još kod nas na Odjelu neonatologije jer to njegovo zdravstveno stanje iziskuje i to je jedini razlog zbog kojega je ono još u bolnici. Biti će pušteno na kućnu njegu kada se za to stvore medicinski uvjeti - kaže prof. dr. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

Kućna njega

Kako su neki srpski mediji pisali, KBC Split ne želi roditeljima dati dijete dok ne plate račun. No, ta informacija, naravno, nema nikakve veze s pameću. Istina je sasvim drugačija.

- Gospođa Marijana Kovačević-Stojadinov primljena je na splitsku ginekologiju 25. svibnja ove godine i odmah je obavljen carski rez, kojim je u 29. tjednu plus tri dana trudnoće rodila muško nedonošeno novorođenče, tjelesne mase 1210 grama (1,2 kg), a dužine 39 centimetara.

Majka je šesti dan nakon poroda, dakle 31. svibnja, otpuštena na kućnu njegu, a nedonošče je zadržano na liječenju na Odjelu neonatologije KBC-a, naravno iz medicinskih razloga - kaže prof. dr. Karelović.

Riješen račun

No, neki mediji u Srbiji nisu ovu priču očito shvatili, pa su se na srpskim portalima mogli vidjeti bombastični naslovi uz pomoć kojih su zasigurno htjeli privući čitatelje.

Kako smo doznali od prof. dr. Maje Radman, zamjenice sanacijskog upravitelja KBC-a Split, rješavanje plaćanja liječenja na sebe je preuzeo Odjel za medicinsku suradnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Hitni postupak

A priča o porodu u splitskoj bolnici ide ovako. Marijana Kovačević-Stojadinov i njen suprug Dalibor došli su u Knin jer je Marijanin djed bio u vrlo lošem zdravstvenom stanju pa su ga htjeli posjetiti. Prije dolaska u Knin sa zdravljem i trudnoćom Marijane Kovačević-Stojadinov bilo je sve u najboljem redu i odlučila se na put. No, dolaskom u Knin pukao joj je vodenjak i hitno je upućena u Split, gdje je i rodila carskim rezom u sedmom mjesecu trudnoće.

I sve je bilo divno i krasno dok Republički fond za zdravstveno osiguranje iz Srbije (RFZO) nije odbio platiti račun za liječenje i hitan porođaj u KBC-u Split. Račun iznosi oko 15 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:34