ISTRAŽIVANJE

NEOBIČNI REZULTATI NOVE STUDIJE Kancelarku Merkel od svih naroda EU najviše vole Hrvati

Za premijera Milanovića nikad nije čulo 67 posto građana Unije, a gori od njega je poljski premijer Donald Tusk sa 69
 AFP

Istraživanje koje je proveo IPSOS-MORI pokazalo je i poražavajuću sliku o općoj informiranosti europskih građana o liderima pojedinih država članica koji su samim tim, kao članovi Europskog vijeća, ključni europski lideri.

Donekle se može razumjeti da čak 67 posto ispitanih ne zna tko je Zoran Milanović, premijer relativno male države koja je tek ušla u EU, ali čak 69 posto ispitanih građana u 12 država EU nije nikad čulo ime Donalda Tuska, premijera poljske vlade u dva mandata, velike i utjecajne države u EU.

Čak 60 posto ne poznaje ni Mariana Rajoya, predsjednika španjolske vlade.

Nikad čuli za Merkel

Među liderima država članica EU najpoznatija i ujedno najpopularnija je njemačka kancelarka Angela Merkel. O njoj pozitivno mišljenje ima 51 posto ispitanih, a negativno samo 19 posto.

Merkel je najpopularnija među Hrvatima.

Čak 81 posto Hrvata ima pozitivno mišljenje o njoj: 35 posto vrlo pozitivno, a 46 posto uglavnom pozitivno.

Negativno mišljenje ima samo 12 posto. Samo 2 posto Hrvata ne zna tko je Angela Merkel, što je najmanje u EU. Čak 25 posto Britanaca, na primjer, ne zna tko je Angela Merkel.

Prema istraživanjima, najveći odaziv na glasanju na europskim izborima trebao bi biti u Belgiji.

U toj je državi, međutim, odaziv obavezan, a oni koji bez opravdanog razloga i dokaza izostanu, plaćaju kaznu. Napor da se građani EU motiviraju više za te izbore nije, čini se, dao željeni rezultat. Prema zadnjem istraživanju u 12 država članica, uključujući Hrvatsku, više od 60 posto građana EU nije zainteresirano za izbore. Građani Hrvatske su među onima koji su manje zainteresirani.

Hrvati bez interesa

Čak 67 posto građana u Hrvatskoj ili je sasvim nezainteresirano ili uglavnom nezainteresirano za europske izbore. Međutim, na pitanje hoće li izaći na izbore ili ne, 33 posto Hrvata je reklo da će izaći, a 27 posto da će sigurno izaći.

Ipak, i te rezultate treba uzeti s rezervom jer je anketa u Hrvatskoj, provedena od 1. do 25. travnja, provedena telefonski. Većina Hrvata smatra da ovi izbori neće imati utjecaj na politički život u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:01