SPECIJALITET KOJI NESTAJE

NEOBJAŠNJIVI MISTERIJ Skupu deliciju za koju se u restoranu treba najaviti, a kila se naplaćuje i po 1000 kn, gotovo se nitko ne usudi proizvoditi

 
 Tom Dubravec / CROPIX
 

“Sušena jadranska riba je specijalitet koji ima dimenziju skrivene poruke, nostalgije, tajnovitosti... To je hrana za znatiželjne ljude, gurmane s iskustvom i dozom istraživačkog duha”, govori umirovljeni umjetnički fotograf Zoran Krpetić, rođeni Splićanin kojeg mirisi i okusi sušene ribe vraćaju u rano djetinjstvo kada je mnogo vremena provodio kod baka i djedova na rodnom otoku svojih roditelja, Vrgadi. Djed Stipe, majčin otac, usadio mu je ljubav prema tradiciji, pa je u svojim 30-ima, a od toga ima već 30-ak godina, počeo sušiti ribu, na isti način kako su to radili njegovi preci.

Svi žele kušati

Ispred njegove kuće na Vrgadi, ali i na balkonu splitskoga stana uvijek visi po koji primjerak dehidrirane morske mačke ili psa, tabinje, raže drhtulje... Da mu se nađe z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 08:06