SLUČAJ ĐUREKOVIĆ

NEOČEKIVANI POTEZ I Državno odvjetništvo se žalilo na odluku o izručenju Perkovića

Takav je potez iznenađujući s obzirom na to da DORH zastupa njemačko odvjetništvo
 CROPIX

ZAGREB - Zagrebačko državno odvjetništvo također se žalilo na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da je sud povrijedio zakon te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u tom slučaju nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju.

U priopćenju u kojem obavještavaju o žalbi na odluku za koju su se na sudu zalagali kao predstavnici Njemačke, državno odvjetništvo, nasuprot sudu, tvrdi da je prema hrvatskom pravu u tom slučaju nastupila zastara.

Pojašnjavaju da je ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnost njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

Uslijed toga, ističe tužiteljstvo, najveća kazna koju su sudovi mogli izreći počiniteljima nedjela za koje je ranije bila propisana smrtna kazna je zatvor od najviše petnaest godina.

Kako se temeljem Kaznenog zakona prema počinitelju, u slučaju ako se zakon izmijeni između počinjenja i donošenja pravomoćne presude, primjenjuje najblaži zakon u ovom slučaju mora se primijeniti zakon po kojem se mogla izreći kazna zatvora od petnaest godina.

"Iz navedenih razloga je relativna zastara kaznenog progona nastupila protekom roka od petnaest godina odnosno 29. srpnja 1998. i stoga je državno odvjetništvo bilo dužno radi pravilne primjene zakona podnijeti žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu", navodi se u priopćenju.

Slične stavove tužiteljstvo je iznijelo još i na sjednici izvanraspravnog vijeća koje je 9. siječnja odobrilo Perkovićevo izručenje. Tužiteljica Dunja Pavliček tada je istaknula da osim Njemačke zastupa i hrvatsko državno odvjetništvo koje smatra da je za Đurekovićevo ubojstvo nastupila zastara.

Na odluku o izručenju jučer se Vrhovnom sudu žalio i Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo koji u žalbi tvrdi da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost. Podsjetio i da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Velikogorički DORH: Nećemo se žaliti na olduku o neizručenju Mustača

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici izvijestilo je da se neće žaliti na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća koje je zbog zastare odbilo izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića Njemačkoj.

To znači bi da odluka kojom je Mustačevo izručenje odbijeno zbog zastare trebala automatski postati pravomoćna, no u slučaj se svojom žalbom umiješala i obitelj ubijenog Đurekovića.

Glasnogovornik suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko Hini je izjavio da sud mora odlučiti je li žalba obitelji Đureković pravovremena i dopuštena, odnosno jesu li je uopće imali pravo podnijeti. Budući da obitelj Đureković nije jedna od strana u postupku za očekivati je da to ipak nisu mogli učiniti, te da bi odluka o odbijanju izručenja mogla postati pravomoćna.

U priopćenju na službenim internetskim stranicama državno odvjetništvo je pojasnilo da se nije žalilo na sudsku odluku jer i ono smatra da je u Mustačevu slučaju nastupila zastara. Navode da je nedjelo za koje se Mustač tereti počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnosti njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

"Samo različito tumačenje vremena nastupanja relativne zastare po stajalištu suda, za razliku od stajališta državnog odvjetništva, nije odlučno za meritum sudske odluke kojom je zakonito odbijena predaja tražene osobe Saveznoj Republici Njemačkoj i stoga nije bilo osnova za podnošenje žalbe protiv ovog rješenja", navode u priopćenju.

Mustačev odvjetnik Anto Nobilo, koji brani i Mustačevog bivšeg suradnika Josipa Perkovića čije je izručenje u istom slučaju odobrio zagrebački Županijski sud, kazao je da je zadovoljan što će odluka o Mustačevu neizručenju najvjerojatnije postati pravomoćna.

Ipak, Nobilo smatra da će se Mustačev slučaj reaktivirati nakon što zažive najavljene promjene Ustava o nezastarjevanju teškog ubojstva.

"Iako vjerujemo da će se slučaj pokrenuti iznova smatramo da to nije u redu jer u kaznenim predmetima nema retroaktivnosti", kazao je Nobilo Hini. Najvio je da će u tom slučaju pokrenuti postupak pred Europskim sudom za ljudska pravu Strasbourgu.

"Bez obzira da li se mijenjaju zakoni ili Ustav štiti nas Konvencija o ljudskim pravima i postupkom pred Europskim sudom za ljudska prava posredno bi rušili Ustav", kazao je Nobilo.

Velikogorički Županijski sud odlučivao je o njemačkom zahtjevu za izručenje na temelju europskog uhidbenog naloga, a Mustač se, kao i Perković protivio izručenju, odbacujući bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom. Poput Perkovića i Musta tvrdi da je žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 23:30