VELIKA NOVOST

Neočekivani udar na SDP: Pupovac razmišlja o velikom manevru, ovo je novi plan SDSS-a za izbore!

Konačna odluka o izlasku na izbore gdje bi bili izravna konkurencija SDP-u, u SDSS-u će se donijeti ovih dana

Andrej Plenkovic i Milorad Pupovac
 

 Goran Mehkek/Cropix

SDP-u, odnosno njihovoj koaliciji "Rijeke pravde" najveća konkurencija u sedmoj izbornoj jedinici najvjerojatnije će biti lista SDSS-a.

- Nemamo još konačnu odluku. Već dulje o tome razgovaramo, a ako bismo išli na opće izbore onda bi to bilo samo u jednoj izbornoj jedinici - kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji nije želio potvrditi, ali ni opovrgnuti, da se razmatra samostalni izlazak na izbore u sedmoj izbornoj jedinici. Samo je napomenuo kako će SDSS konačnu odluku donijeti vrlo brzo.

Osvoje li mandat u sedmoj izbornoj jedinici, to bi značilo da će SDSS u idućem sazivu Sabora imati četiri zastupnika jer će sigurno imati svoju listu i u dvanestoj izbornoj jedinici u kojoj se biraju manjinski zastupnici. Srpska nacionalna manjina ima zajamčena tri saborska zastupnika i uvijek ih dobiva upravo SDSS.

Pupovac je podsjetio kako je SDSS četiri puta do sada izlazio na opće izbore, a istovremeno i na izbore u dvanaestoj izbornoj jedinici. Dva puta je to bilo u koaliciji sa SDP-om na čijim su listama bili i njihovi kandidati, jednom je Slobodan Uzelac sam išao na izbore, a na izborima 2.000 godine SDSS je samostalno izašao na izbore u devetoj izbornoj jedinici. Nositelj liste bio je Pupovac, no lista nije osvojila ni jedan mandat.

Premda Pupovac nije želio reći koja se izborna jedinica razmatra za predstojeće parlamentarne izbore, logika govori da bi to mogla biti sedma izborna jedinica koja po novom zakonu obuhvaća cijelu Karlovačku županiju, cijelu Ličko - senjsku, te dijelove Sisačko - moslavačke i to gradove Glinu, Kutinu, Petrinju, Popovču i Sisak, te općine Dvor, Gvozd, Lekenik, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Velika Ludina, zatim dio Primorsko - goranske županije (Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko, te nih općina), te još dio Zadarske županije koja obuhvaća gradove Obrovac i Pag, te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljanu, Ražanac, Starigrad i Vir.

U ovoj, teritorijalno najvećoj, izbornoj jedinici živi značajan broj birača srpske nacionalnosti, a posebno na područjima stradalima u potresu. Tradicionalno su birači srpske nacionalnosti na općim izborima bili najskloniji SDP-u, no na ovima bi te glasove želio uzeti SDSS pri čemu bi u kampanju mogao isticati rezultate u obnovi nakon potresa, te navoditi kako je do pomaka i stvarnje obnove došlo zahvaljujući njihovom angažmanu u vladajućoj koaliciji.

Ukoliko i ne osvoje mandat, sigurno će dio glasova odnijeti SDP-ovoj listi čime bi se neizravno pomoglo HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:50