KOBNA GREŠKA

NEOPREZNOM MATURANTU PONIŠTEN ISPIT NA MATURI Listu odgovora objavio na Facebooku

Zadar, 020712Jutros su poceli upisi u srednje skole. Ucenici s roditeljima ispunjavaju upisne obrasce i nadaju se upisu u zeljenu skolu.Na fotografiji: upis ucenika u Gimnaziju Jurja Barakovica.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

ZAGREB - Za zagrebačkog maturanta koji je fotografirao listu s odgovorima tijekom ispita iz engleskog jezika državna matura za ovo je ljeto završila.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja - krovno tijelo za provođenje mature - donijelo je odluku da se taj ispit poništava. Maturant je, naime, fotografirani list s odgovorima proslijedio prijateljici, a ona ga je objavila na - Facebooku. Pritom je zaboravila prikriti identifikacijsku naljepnicu na ispitnom listu, putem koje je bilo vrlo lako otkriti identitet maturanta koji joj ga je ustupio.

Slučaj otkrivenog ispita prijavili su Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) drugi maturanti, komentirajući kako je očito da za sve ne vrijede ista pravila u polaganju mature.

Naime, prema Pravilniku o polaganju državne mature učenik tijekom ispita ne smije koristiti mobitel, niti ga imati u svojoj blizini. Uoči svakog ispita nastavnici upozoravaju maturante da za stolom mogu imati samo pisaći pribor i osobnu iskaznicu, a ostale osobne stvari odlažu na zasebno mjesto.

Prema riječima Višnje Francetić, načelnice Odjela za organizaciju i provođenje ispita državne mature, uz pomoć identifikacijske naljepnice dobili su podatke o maturantu i školi u kojoj je polagao ispit.

“Obavijestili smo školsko ispitno povjerenstvo i zatražili očitovanje. Tvrde kako nitko nije primijetio da učenik ima mobitel na ispitu”, kaže Francetić. Moguće je, procjenjuju u Centru, da je učenik iskoristio trenutak nepažnje nastavnika na samom kraju ispita, kada se riješeni testovi spremaju u kuverte.

Riječ je o odličnom učeniku, koji je ovaj ispit polagao na višoj razini, a kazna poništenja ispita prva je koju je u ovoj sezoni donio NCVVO. Djevojka koja je objavila ispit na Facebooku nije kažnjena.

No, to nije jedini slučaj poništenja ispita. U još nekoliko slučajeva maturanti su “prošvercali” mobitele i pokušali ih koristiti. Njima su ispite poništila na licu mjesta školska ispitna povjerenstva pa nije bilo potrebe da to radi Centar kao u slučaju ispita iz engleskog koji je “procurio” na Facebook.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:36