ZARADILA OPTUŽNICU

Neosnovano odobravala kredite i banku u Splitu oštetila za više od pola milijuna kuna

Dio kredita je isplaćen klijentima, a preostali iznos bankarica je zadržala za sebe i druge zasad nepoznate osobe

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ​podignulo je ​optužnicu protiv 37-godišnje ​bankarice kojom ju tereti da je neosnovano odobrila nenamjenske kredite građanima, među ostalim i onima bez stalnih mjesečnih primanja te da je banku oštetila za više od 580 tisuća kuna.

Optužnica podignuta na Županijskom sudu bankaricu tereti da je počinila produljeno kazneno djel​o​ zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

​Na internetskim stranicama DORH-a objavljeno je da se okrivljenoj 37-godišnjakinji stavlja na teret da je od 16. svibnja do 31. srpnja 2019.​ u poslovnici banke u Splitu, kao bankar ovlašten za pripremu i realizaciju gotovinskih kredita fizičkim osobama, u nakani da sebi i drugim, zasad nepoznatim osobama pribavi znatnu protupravnu materijalnu korist, neosnovano odobrila nenamjenske kredite građanima u iznosu od 225.000 kuna. Kako je priopćeno, riječ je o najmanje tri klijenta. Ugovorena kamatna stopa bila je 6,75 posto, a rok otplate 120 jednakih mjesečnih anuiteta.

U priopćenju se okrivljenicu tereti da je postupila suprotno ovlastima iz ugovora o radu i odredbama procedure odobravanja gotovinskih kredita građanima. Ona je prihvatila njihove zahtjeve za kredit te pripremila ugovore o kreditu znajući da su oni novi klijenti banke, bez stalnih mjesečnih primanja u posljednjih šest mjeseci, da uopće nisu podnijeli zahtjev za kredit, ili uz zahtjev nisu dostavili potrebnu dokumentaciju (izvješće o primitcima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu, valjane obračunske platne liste), stoji u optužnici.

Te je zahtjeve istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice da su klijenti ispunili uvjete banke za odobravanje kredita pa je, na temelju povjerenja u okrivljenicu, njihova isplata odobrena. ​Dio kredita je isplaćen klijentima, a preostali, zasad neutvrđeni iznos neosnovano je zadržala za sebe i druge zasad nepoznate osobe.

Klijenti su otplatili prve rate kredita, a zatim su ih prestali otplaćivati pa su banku oštetili za nepodmirenu glavnicu (ukupni iznos 583.902,43 kuna) u najmanje tri isplaćena takva kredita​, piše u optužnici​.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 17:28