FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ KOJI TO NIJE

NEOZBILJNO IZVJEŠĆE 'Nemoguće ocijeniti poslovanje u zajednici kroz koju godišnje teče oko 780 milijuna kuna'

Zagreb, 230714.Iblerov trg.Turisticko vijece Hrvatske turisticke zajednice razmotrilo je aktualne informacije o tijeku sezone i stanjima na trzistima, te izabralo direktore HTZ-ovih predstavnistva u inozemstvu. Birao se i direktor Glavnog ureda HTZ-a, u konkurenciji 26 kandidata.Na fotografiji: Ratomir Ivicic, novizabrani direktor HTZ-a.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Financijsko izvješće za 2014.godinu koje je Hrvatska turistička zajednica podnijela saborskim odborima za financije te turizam uopće nije financijsko izvješće već nepotpuni godišnji izvještaj o poslovanju kojim se ispunjava forma bez sadržaja, upozorava Anto Bajo s Instituta za javne financije.

Prema izvješću koje je objavio HTZ ukupni prihodi u 2014. iznosili su 351,4 milijuna kuna. Ukupni rashodi iznosili su 271,4 milijuna kuna, dok se preostali iznos od 80 milijuna kuna prenosi u iduće razdoblje za podmirenje ranije preuzetih obveza i projekata. Ne postoji zakonska obveza izvještavanja Sabora o financijskom poslovanju HTZ-a koji unatoč tome od 2013. dostavlja godišnje financijsko izvješće saborskim odborima.

Bajo upozorava da iz izvješća koje je podnio HTZ uopće nije moguće ocijeniti financijsko poslovanje niti uspješnost u obavljanju djelatnosti. Naime, nedostaju podaci o kretanju zaposlenih, nema podataka iz bilanci o obvezama ili potraživanjima niti detaljnog pregleda prihoda i rashoda te ostvarenog rezultata poslovanja.

- Nije jasno kako se i za koje svrhe rebalansom prilagođavaju iznosi navedeni u planu proračuna. Indeksi pokazuju velika odstupanja plana i njihova ostvarenja u svim godinama od 2012. - većina stavki nije realizirana u planiranom iznosu. Nema čak niti usporedbi podataka iz prethodnih godina - upozorava Anto Bajo.

Prema njegovoj analizi proračun HTZ-a u stalnom je višku u protekle tri godine. Zbog izuzetno slabog procesa planiranja, upozorava Bajo, stalni su rebalansi financijskog plana. Ključni je pak problem što ne postoji konsolidirani izvještaj o prihodima, rashodima i bilanci svih turističkih zajednica. Bez takvih izvješća nedostaju potpune informacije, naročito potraživanja za nenaplaćene boravišne pristojbe i članarine.

- Postoje ozbiljni strukturni problemi u evidencijama, organizaciji i financijskom poslovanju TZ-a kroz koje godišnje teče oko 780 milijuna kuna. I to nije sve - analizira Anto Bajo.

Na Institutu za javne financije zaključuju da Turističke zajednice nisu uspostavile učinkoviti sustav naplate boravišne pristojbe. Državna revizija utvrdila je niz problema u naplati tih potraživanja 2012. godine. Od 2014. godine u tom je segmentu došlo do promjene pa poslove nadzora naplate boravišne pristojbe obavlja Ministarstvo financija.

- Hrvatska je turistička zemlja. Na financijske rezultate turizma sigurno mogu utjecati aktivnosti HTZ-a, TZ-a i mjerodavnih ministarstava. Na žalost, rezultati programskih aktivnosti HTZ-a i TZ-a nisu predstavljeni Saboru i Vladi jer nije moguće utvrditi njihov financijski doprinos razvoju turizma. Zbog nemogućnosti utvrđivanja rezultata financijskog poslovanja možemo zaključiti da u sustavu TZ-a postoje strukturni problemi koji nedovoljno pridonose razvoju turističke djelatnosti u Hrvatskoj - zaključuje Bajo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:01