ZIMMER FREI

Nepoznat broj smještajnih jedinica: Županije ne znaju koliko su apartmana dosad kategorizirale

Niti na upit Jutarnjeg o tome kolikom su broju privatnih iznajmljivača odbile izdati rješenje o kategorizaciji, nisu imale odgovor




 
 Paun Paunović/Cropix

Morske županije u kojima se nalazi najveći dio kapaciteta u privatnom smještaju uglavnom nemaju informacije o broju soba ili apartmana za koje su kroz godine izdale rješenja o kategorizaciji, a kamoli da bi od njih bilo moguće dobiti podatak koliko su potencijalnih privatnih iznjmljivača, jer nisu zadovoljavali uvjete, odbili izdati rješenje o kategorizaciji.

Do ove tužne istine Jutarnji list stigao je prošlog tjedna kad je Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji poslao upit i zamolio da nam proslijede tu statistiku.

Upravo su županije, naime, ukidanjem ureda državne uprave preuzele posao izdavanja rješenja o kategorizaciji soba i apartmana u zimmer freiu koji je kroz godine narastao na gotovo 100 tisuća privatnih iznajmljivača.

Zasebni popisi

Oni su dodatnu zaradu odlučili pronaći u djelatnosti pružanja usluga smještaja u kućanstvima, a činjenica da županije (a prije njih uredi državne uprave) koje o tome izdaju rješenja ne vode statistiku o ovoj djelatnosti djelomično je pridonijela apartmanizaciji Hrvatske.

Iznimka je pritom Šibensko-kninska županija koja jedina posjeduje podatke: županija je u 2019. godini kategorizirala sve skupa 1654 sobe i apartmana, a kategorizaciju zbog nezadovoljavanja uvjeta odbila je izdati tek u 11 slučaja, što znači da udio odbijenih zahtjeva, u odnosu na pozitivna rješenja, predstavlja tek 0,6 posto za područje te županije.

Brojka je doista iznimno mala, ali iz županije upozoravaju kako je ona posljedica činjenice da se stranke u postupku ishođivanja kategorizacije pripremaju te dobivaju sve informacije o potrebnoj dokumentaciji, zbog čega većina onih koja ne zadovoljava uvjete od postupka kategorizacije odustaje tijekom samog procesa.

Pa ipak, dok su u Šibensko-kninskoj županiji ažurni po pitanju podataka, iz Splitsko-dalmatinske, koja broji najveći broj soba i apartmana u privatnom smještaju, nakon šest dana čekanja dobivamo odgovor kako nam nisu u mogućnosti poslati nikakvu statistiku.

Dapače, pojašnjavaju da se popisi odobrenih rješenja vode zasebno za grad Split i još deset gradova u županiji, i to pri svakom gradu zasebno, a potom ispada da čak i kad bismo se tim gradovima obratili za broj kategoriziranih soba i apartmana, ne bismo mogli dobiti tu brojku.

“Upisnik se vodi po prezimenu i imenu iznajmljivača, a ne prema mjestu objekta koji se kategorizira niti prema vrstama objekata jer se pojedinom iznajmljivaču može jednim rješenjem odobriti pružanje ugostiteljskih usluga u različitim vrstama i različitim kategorijama objekata.

Upisnik se vodi u jednostavnom računalnom programu te tehnički nije moguće korištenje njegovih podataka u statističke svrhe, dok se rješenja od svibnja prošle godine pišu kroz aplikaciju e-visitor i vidljiva su samo onoj turističkoj zajednici na čijem području se nalaze objekti koji se iznajmljuju”, poručuju iz te županije.

Nemaju statistiku

Podatak o sobama i apartmanima za koje su izdali rješenje nemaju ni u Istarskoj županiji s obzirom na to da broje također samo rješenja (njih je lani bilo četiri tisuće), a još teže je doći do podatka o odbijenim zahtjevima o kojima statistiku pri ovoj jedinici reginalne samouprave uopće nemaju.

Isti odgovor dobili smo i iz Primorsko-goranske županije - u 2019. godini izdali su ukupno 2765 rješenja o kategorizaciji, ali koliko je to soba i apartmana, ne daj Bože kreveta u privatnom smještaju, u tijelu zaduženom za izdavanje odobrenja nemaju informaciju.

Svi u svoju obranu kažu isto - da je Ministarstvo turizma još 2015. trebalo uspostaviti Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u kojem bi se potom objedinili ti podaci, no to se do danas nije dogodilo.

U Zadarskoj županiji lani je bilo 94.766 novih kreveta

Uz Šibensko-kninsku, iznimka je i Zadarska županija iz koje smo uspjeli dobiti neke podatke: oni pak posjeduju informaciju o broju objekata i kreveta, ali ne i odbijenih zahtjeva, za koje kažu da ih je minimalno.

Prema podacima koje su nam poslali, prošle je godine u toj županiji kategorizirano 32.249 objekata i 94.766 kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:53