U SLOBODNO VRIJEME

Nepoznati biznis ministra zdravstva: ‘Ne stiže na sud, kasni s nalazima pa ne možemo do odštete‘

Kažu da se ne odazivam na sudske pozive? Neobično je da se stranke žale vama - rekao nam je ministar
Vili Beroš
 Bruno Konjevic/Cropix

Kažu da se ne odazivam na sudske pozive? Neobično je da se stranke žale vama, a ne sucu koji ima instrumente da me kao svjedoka-vještaka dovede na sud, pa da me i privede. Sud uvijek može naći neko rješenje da osigura moj dolazak na ročište. Onome sucu koji nazove mene ili moju tajnicu uvijek nastojim dati neki termin i nastojim se odazvati.

Tako je u telefonskom razgovoru ministar zdravstva Vili Beroš, inače dugogodišnji ovlašteni sudski medicinski vještak za područje neurokirurgije, odgovorio na optužbe nekolicine ljudi ozlijeđenih u prometnim nesrećama koji su pokrenuli sudske parnice radi naknade štete. Oni i njihovi odvjetnici optužuju ga da se u zadnjih godinu dana od kad je postao ministar ne odaziva na pozive suda u predmetima u kojima ga je sud odredio kao sudskog vještaka, da kasni s izradom vještačkih nalaza i dodatnih očitovanja. Zbog toga, tvrde, sudski postupci stoje u mjestu, a ozlijeđeni u tim nesrećama ne mogu ostvariti pravo na naknadu štete. Odvjetnici stradalih tvrde da se suci u Beroševu slučaju ne usude koristiti instrumente koje im zakon pruža - od novčanog kažnjavanja do policijskog privođenja svjedoka koji se ne odazove na sudski poziv.

Postupci stoje

Ministar Beroš, međutim, te optužbe negira. Kaže nam da je već petnaestak godina sudski vještak za područje neurokirurgije, da se odaziva na rasprave i u roku predaje nalaze, jer da je drukčije suci ga, tvrdi, ne bi godinama tako često imenovali za vještaka. "A sad, kao ministar imam prioritete, apsolutno ne mogu više biti po sudu kao što sam bio ranije. Zato više i ne preuzimam nova vještačenja", kazao nam je.

Iako tvrdi da ne preuzima nova vještačenja, ime ministra Beroša i dalje se nalazi na listi ovlaštenih sudskih vještaka, a donedavno je bio i jedan od najzaposlenijih vještaka pred sudovima. Kad su u pitanju prometne nezgode, ozlijeđeni najčešće pokreću odštetne zahtjeve zbog ozljeda glave i vrata, a najčešći su postupci za naknadu štete zbog trzajne ozljede vrata. Presudu o iznosu odštete sudovi temelje na nalazu i mišljenju medicinskog sudskog vještaka neurokirurške struke. Troškove vještačenja plaća ozlijeđeni koji pokreće parnicu za naknadu štete, a o njezinu ishodu ovisi hoće li se on naplatiti od osiguravajuće kuće. Sudskog vještaka predlažu stranke u postupku, a konačnu odluku o njemu donosi sud.

Neurokirurga Beroša u zadnjih petanestak godina koliko je na listi vještaka angažirali su sudovi diljem Hrvatske, a najviše je nalaza načinio za Općinski građanski sud u Zagrebu te sudove Novi Zagreb, Sesvete, ali i ostale sudove u Hrvatskoj. Dok nije došao u Ministarstvo, kazao nam je, vještačio i po 300 predmeta godišnje, a jedne godine čak i 400. A taj mu je posao, kako pokazuju podaci, godinama donosio više nego solidne dodatne prihode.

Premda od imenovanja na ministarsku dužnost Beroš ne preuzima nova vještačenja, dužan je završiti ona preuzeta ranije, kako bi se sudski sporovi okončali.

S najvećeg općinskog suda u državi, zagrebačkog, nisu nam odgovorili na koliko se ročišta Beroš kao sudski vještak unatoč uredno dostavljenim pozivima nije odazvao. Tvrde da sud ne vodi službenu evidenciju o broju ročišta na koja se vještaci ne odazovu i to ne opravdaju. Međutim, navode kako su "u određenim referadama uočena kašnjenja s izradama pisanih nalaza i mišljenja od strane vještaka Vilija Beroša, no prema posljednjim evidencijama, svi spisi koje je imao kod sebe u tu svrhu su vraćeni na sud".

image
Vili Beroš

Slučaj teškog invalida

No, provjerom smo ustanovili da pred tim sudom ima više parnica koje se ne mogu okončati jer se Beroš kao sudski vještak ne odaziva pozivima suda. O jednom od njih je sredinom veljače ove godine izvijestilo RTL. Riječ je o slučaju teškog invalida G. Đ. kojem je nakon prometne nesreće u kolovozu 2015. u kojoj je povrijedio vratnu kralježnicu dijagnosticirana tetraplegija - potpuna oduzetost svih udova bez mogućnosti kontrole mokrenja i stolice. Potpuno je ovisan o tuđoj pomoći - ne može se sam dići u sjedeći položaj, niti premjestiti s kreveta u kolica, niti promijeniti pelene, a dva puta tjedno mu je potrebna kateterizacija. Neko vrijeme ga je njegovala majka, ali kako to zbog starosti više nije mogla, smješten je u ustanovu.

Beroš ga je u svom vještačkom nalazu proglasio 82-postotnim invalidom a da ga nije neposredno ni pregledao. G. Đ. je uložio prigovor na taj Berošev nalaz zbog dvije stvari - jer mu nije odredio 100-postotni invaliditet iako je potpuno ovisan o tuđoj pomoći te zato što je taj vještački nalaz napisao a da ga nije pregledao. RTL je objavio da se Beroš ne odaziva pozivima suda i da težak invalid ne može okončati parnicu za naknadu štete.

image
Vili Beroš
Jutarnji Grafika

Ignoriranje obveza

Beroš je, međutim, prije nekoliko dana za Jutarnji list izjavio: "Čuo sam se telefonski sa sutkinjom dva dana nakon toga RTL-ova priloga i ona mi je potvrdila da mi nije uputila ni jedan poziv za usmenim svjedočenjem na raspravi jer je stranka u tome postupku predložila drugog vještaka pa se predomislila. Rekla mi je da je zakazala ročište za 14. ožujka i naravno da ću se odazvati". Znači, nije točno da se niste odazivali pozivima suda, pitamo ga. "Naravno da nije točno. Sve vam je to jedna priča koja gađa mene kao osobu i vještaka", rekao nam je Beroš.

​Nakon razgovora s njim obavili smo uvid u sudski spis na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Uvidom u spis, ustanovili smo da nam je Beroš rekao tek pola istine i prešutio njezin važniji dio. Iz spisa je, naime, vidljivo da ga sutkinja doista nije pozivala da svoj vještački nalaz na koji je G. Đ. uložio prigovor brani usmeno na ročištu. Vjerojatno pretpostavljajući da će ministra teško dovući na sud, uputila mu je poziv da se na prigovore G. Đ. na njegov nalaz pismeno očituje. Iz spisa je također vidljivo da je Beroš taj sutkinjin poziv za pismenim očitovanjem na prigovor uredno primio 16. lipnja 2020. jer na dostavnici stoji Berošev potpis. Iz spisa je vidljivo da je Beroš imao mjesec dana vremena da se očituje na prigovore i da do 16. srpnja, kad je taj rok istekao, to nije učinio. Nije to učinio do danas. Baš u lipnju prošle godine, nakon što je Beroš primio poziv da se kao vještak dodatno pismeno očituje o svom vještačkom nalazu u slučaju teškog invalida G. Đ., premijer Plenković je, podsjetimo, proglasio pobjedu nad prvim valom epidemije pa se ministar teško može izvlačiti na dramatičnu epidemiološku situaciju. Činjenica je da Beroš u ovom slučaju nije promašio jedan dan usmenog ročišta nego punih 30 dana koje mu je sutkinja ostavila za pismeno očitovanje. Činjenica je također da postupak zbog toga još nije završen i da su upravo zbog Beroševa ignoriranja obaveza prema sudu odvjetnici G. Đ. u jedom trenutku pomislili da bi bilo praktičnije angažirati drugog vještaka, ali i ubrzo od te pomisli i odustali jer su zaključili da će to još više otegnuti postupak. Iz spisa je vidljivo da je za Beroš usluge vještačenja u slučaju G. Đ., kojeg nije osobno pregledao, naplatio 1500 kuna.

Parnica iz 2015.

A da ovo nije jedina parnica u kojoj se Beroš ne odaziva na sudske pozive pokazuje i sudski zapisnik s ročišta koje je sutkinja zagrebačkog Općinskog suda Snježana Karlešić zakazala za 9. veljače ove godine. Iz zapisnika se vidi da su na ročište došli svi pozvani osim sudskog vještaka Beroša koji je uredno primio sudski poziv, ali se nije odazvao, niti za izostanak ispričao. Radi se o sudioniku prometne nezgode koji je pokrenuo parnicu još 2015. zbog trzajne ozljede vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:33