BORIS VUJČIĆ

NEPOZNATI SVIJET GUVERNERA Zlatni dečko makroekonomije nije se odrekao društvenog života

Zlatni dečko makroekonomske scene nikad se, unatoč ozbiljnosti funkcije, nije odrekao nijednog užitka društvenog života
 Damjan Tadić/CROPIX

Boris Vujčić, guverner HNB-a koji je više puta odbio ući u hrvatsku Vladu, i desnu i lijevu, čovjek je čiji je privatni život široj javnosti poprilična nepoznanica.

Posve bez razloga, jer Boris Vujčić nije samo zlatni dečko hrvatske ekonomsko-financijske scene, rijetko neokaljano lice među visokopozicioniranima u hrvatskome javnom životu, nego i privatno, tvrde ljudi koji ga poznaju, sjajan lik. Pedesetogodišnji guverner koji je u svome profesionalnom fahu izniman stručnjak, osobno je privlačan, šarmantan i svestran muškarac brojnih interesa i strasti. Teško je pronaći osobu koja značajnije vrijeme poznaje Vujčića a koja bi o njemu u bilo kojem smislu izgovorila nešto krajnje negativno ili kompromitirajuće.

Još od srednjoškolskih dana, koje je proveo u nekadašnjem Centru za kulturu u Križanićevoj, pa do danas Vujčića pamte kao odlikaša u svakom pogledu. S njim u školu išli su, uz ostale, psihijatar Robert Tore, novinski urednik Neven Kepeski, sutkinja Sanja Mazalin...

Otac troje djece

- Išao je u novinarski razred Križanićeve koja je u to vrijeme bila nekonvencionalna škola u smislu da su profesori razgovarali s učenicima kao da su njima ravni. Vujčić je u to mladalačko doba bio roker, išao je na sve koncerte, osobito Psihomodo popa, i kao svi tinejdžeri ganjao cure. Bio je vrlo popularan u društvu, volio je tulume, no ništa od toga nije negativno utjecalo na njegov školski uspjeh. Bio je izvrstan učenik, jedan od najboljih, ali nikad štreber, a takav je bio i poslije na fakultetu. Bio je, rekli bismo, u svakom pogledu na veseloj strani života - sjeća se jedan guvernerov poznanik iz školskih dana.

Mladac pun adrenalina i željan maksimalnog uspjeha, ali onog koji ipak poznaje neke moralne granice, takav je Vujčić ostao i danas. Diplomirao je 1988. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, usavršavao se na Michigan State Universityju u SAD-u, 1996. u Zagrebu je doktorirao. Četiri godine poslije postaje viceguverner, potom i i profesor na Ekonomskom fakultetu i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njegova područja specijalizacije i nastave su monetarna analiza, ekonomija rada i međunarodne financije. Guverner HNB-a je od 2012. godine.

Oženjen je, ima troje djece, kći i dva sina, a njegova supruga Tanja u centru Zagreba drži dućan s ručno dizajniranim nakitom. Žive u Petrovoj ulici u građanskom stanu od nekih 150 četvornih metara. Tanja je veliki fan makrobiotičke i organske hrane, dok njezin suprug jako voli japansku kuhinju, bijela vina i šampanjce. Unatoč tome što doista uživa u hrani, a ni alkohol mu nije mrzak, ekscentrično je mršav.

U sve se razumije

- On je veliki zajebant, voli fino popiti, voli razgovarati s ljudima, dapače vrlo je komunikativan. S ljudima lako i spontano ostvaruje poznanstva, što je bitno za osobu njegova ranga. Vujčić je u stanju na isti način uspostaviti komunikaciju sa šefom američkih Federalnih rezervi i s novinarom koji ga profesionalno prati. Fascinantan je slučaj u miljeu u kojemu se kreće s obzirom na to da tipovi koji se bave tako apstraktnom materijom kao što je monetarna politika u načelu nisu komunikativni, a kamoli da su psihoprofil kao što je on, neobičan spoj kozmopolita, hedonista i ‘kalkulatora’ - kaže jedna poklonica guvernerova lika i djela koja ga osobno poznaje. Zbog srdačnosti, urođenog šarma i verbalne zavodljivosti, žene svih generacija obožavaju Vujčića.

Naime, on je jedan od onih rijetkih svestranih tipova: intelektualac je širokog raspona, razumije se i u stvari koje nisu njegov fah, fini je dečko, ali i frajer. I dan danas strastveno ga zanima glazba, uz rock, sada i jazz, općenito voli biti upućen u muzičke trendove. U slobodno vrijeme, uz to što uživa u glazbi, guverner trči, igra tenis. Voli skupe stvari, ali nije osoba bez nivoa koja bi se s njima na neukusan način razmetala. U svome profesionalnom životu uvijek drži dva kofera spremna, tjednik Globus izračunao je da je u 2013. na službenim putovanjima po Europi, Americi i Aziji proveo 121,5 dana . Troškovi tih putovanja iznosili su 462.714 tisuća kuna.

Najplaćenija osoba

Uz guvernerova putovanja, javnost je zaintrigiralo i to što je HNB natječajem bio zatražio zapošljavanje chefa, kuhara koji mora biti upoznat s pripremom vegeterijanskih obroka i koji pozna kulinarske običaje drugih nacija, što opet govori o Vujčićevoj strasti za dobrom hranom. Boris Vujčić, sa svojom plaćom od 34 tisuće kuna neto, plaćenija je osoba i od premijera i od predsjednika države.

Upravo je tim argumentom, kažu svjedoci Sanaderove ere, bio odbio ponudu HDZ-ova premijera da uđe u Vladu: rekao mu je da ne zna kako će svojoj ženi objasniti da odlazi na manje plaćeno radno mjesto. Nije sva istina bila u tome. Vujčić, kažu upućeni, nije htio biti u HDZ-ovoj Vladi zbog toga što je oduvijek po uvjerenju bio tvrdokorni liberal. Liberal s vrlo izraženim nacionalnim osjećajem.

Ovo nije prvi put da premijer Milanović zove guvernera u svoj tim. Milanovićeva je želja u startu bila da Vujčić, a ne Linić, bude njegov ministar financija. Milanović se prije osvajanja parlamentarnih izbora po restoranima viđao sa svojim dugogodišnjim prijateljem Vujčićem te s bivšim guvernerom Rohatinskim, koji su mu davali makroekonomske savjete.

Komplicirani razlozi

Kad je Milanović konačno Vujčiću ponudio ministarsko mjesto, sadašnji guverner ga je čak i htio prihvatiti, ali je zauzvrat tražio od Milanovića da mu garantira 75 posto samostalnosti u odlučivanju, što mu premijer buduće koalicijske Vlade nije mogao obećati.

Razlozi zbog kojih sada odbija Milanovićevu ponudu da postane potpredsjednik Vlade za gospodarstvo puno su, tvrde izvori bliski Vladi, kompliciraniji od onih koji su Vujčića sprečavali da prihvati prethodna dva poziva za sudjelovanje u izvršnoj vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:42