JUTARNJI DOZNAJE

NEPOZNATI ZAPISNIK IZ POREZNE Slavko Linić je tražio od poreznika da sami procijene sve slučajeve

‘Potrebno je izaći ususret poreznim obveznicima i dati im još jednu priliku da opstanu na tržištu’, govorio je tada ministar
 Arhiva CROPIX

Dan nakon što je ministar financija Slavko Linić stao u obranu svoje pomoćnice, ravnateljice Porezne uprave Nade Smiljanec Čavlović, Jutarnji list doznaje neke nove momente iz ljeta 2012., a koji se indirektno mogu dovesti u vezu sa slučajem OLT.

Naime, dva tjedna prije nego li je u osječkom Područnom uredu Porezne uprave doneseno rješenje o ovrsi nad OLT-om, u Zagrebu je održan kolegij Porezne uprave na kojem su bili ministar Linić, njegov zamjenik Boris Lalovac, ravnateljica Smiljanec Čavlović, kao i njezini pomoćnici te svi pročelnici ispostava Poreznih uprava. Bilo je gotovo 40 osoba. Teme su, kako nam kaže naš izvor, bile različite, no u jednom trenutku ministar Linić osvrnuo se i na probleme s tvrtkama kojima je odbijen reprogram dugova.„Potrebno je zaprimiti i zahtjeve poreznih obveznika koji su u prethodnom reprogramu odbijeni. Potrebno je izaći u susret poreznim obveznicima i dati im još jednu priliku da opstanu na tržištu. Samoprocjenom donositi u konačnici odluke kod podnesenih zahtjeva.

Očekuje se žurnost u donošenju rješenja,“ rekao je tada Linić, prenosi naš izvor, koji nas uvjerava da u Poreznoj upravi postoji i zapisnik u kojem su zabilježene ministrove riječi. One su, dakle, njemu podređenim osobama poslužiti kao model ponašanja i djelovanja u slučajevima o kojima je govorio. Je li i slučaj OLT-a takav i kakvu će ulogu u svemu imati njegove rečenice izrečene na kolegiju 11. srpnja 2012. pokazat će daljnji tijek istrage.

‘Nisam ministar i ne vidim razloga da govorim o tome’

Optužbe ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, kako dug osječkog OLT-a ne datira iz 2012. nego iz 2007. godine, te se radi o grijehu “bivših struktura koje godinama nisu radile svoj posao”, bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ) jučer nije htio komentirati. - Nisam ministar financija već četiri godine i ne vidim zašto bih sada govorio na tu temu. U HDZ-u su revoltirani tvrdnjama šefice Porezne uprave jer, kako se može čuti, “SDP je imao dvije i pol godine da očisti takve slučajeve, ako ih je i bilo”. (Tomislav Kukec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:22