ULJEPŠANO IZVJEŠĆE

Nepravilnosti je zataškavala čak i Državna revizija

Šima Krasić bila je po zakonu dužna obavijestiti nadležne institucije progona o uočenim nepravilnostima, što nije učinila
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - U nalazu Državne revizije za 2004. godinu izričito se navodi da je Ministarstvo obrane u izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamioni vozila preplatilo čak 5,5 milijuna kuna, a uz to je nabavljeno i pet vozila manje.

No, Državna revizija poslala je u Sabor skraćeno izvješće iz kojega su izbačeni svi sporni dijelovi. Državna revizorica Šima Krasić u tome, međutim, nije vidjela ništa sporno. U izjavi za Jutarnji list sredinom travnja prošle godine navela je: “U nabavi vojnih kamiona nije bilo nepravilnosti te nismo smatrali da je u skraćeno izvješće o poslovanju Ministarstva obrane za 2004. za saborske zastupnike potrebno ubacivati da je razlika između ponuda na pozivnom natječaju i putem direktne pogodbe 5,5 milijuna kuna”.

Prošireni dokument

Kraće izvješće za Sabor objašnjavano je uobičajenom praksom. Međutim, nakon što se otkrilo cjelovito izvješće, na vidjelo su izašle i nepravilnosti, a i činjenica koliko je propusta napravila državna revizorica Šima Krasić.

Prvo, šefica Državnog ureda za reviziju, Šima Krasić, nije nakon završene revizije zatražila istragu, nego je prikrivala i opstruirala pokušaje da se utvrdi prava istina o nabavi vojne opreme. No, nije utvrđeno po čijem je nalogu to činila.

Nema zloporaba

Drugo, državna revizorica nije govorila istinu ni kada je izjavila da je o nalazima svog ureda na vrijeme obavijestila Državno odvjetništvo te da im je dala cjelovitu informaciju.

Šima Krasić je i DORH-u poslala skraćeno izvješće u kojemu nema ni riječi o mogućim zloporabama i koje je cijelo vrijeme služilo kao alibi bivšem ministru Rončeviću i njegovim suradnicima.

Tek nakon intervencije poslala je DORH-u drugi, prošireni dokument u kojemu se otkriva da postoji cijeli niz spornih radnji pri ugovaranju i kupnji kamiona.

Treće, nije bila točna tadašnja njezina izjava da Državni ured za reviziju nije dužan zatražiti pokretanje istrage u takvim slučajevima. Upravo je suprotno.

U članku 171. Zakona o kaznenom postupku precizno je navedeno da su sva tijela državne vlasti i sve pravne osobe dužne prijaviti kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, i to ona koja su im dojavljena ili za koja su sami doznali. Budući da je u zakonu precizno navedeno da je Državni ured za reviziju tijelo državne vlasti, jasno je da je Šima Krasić bila obvezna upozoriti Državno odvjetništvo na sumnjive radnje u slučaju kupnje kamiona.

Svjedočenje generala

Kada se tomu doda i informacija kako nitko nije upozorio MUP i DORH da postoji pismeno izvješće generala Joze Miličevića u kojemu se upozorava na cijeli niz propusta i nezakonitih radnji tadašnjega ministra obrane Berislava Rončevića i njegovih suradnika, a što je bilo evidentno i iz cjelovitog izvješća Državne revizije, onda je posve jasno da se na svaki način taj slučaj pokušao zataškati.

Bez važnog svjedočenja generala Miličevića, naime, teško bi bilo utvrditi što se zapravo događalo s nabavom spornih kamiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:36