NIJE MU PRVI PUT

Nepravomoćno osuđen bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, pred izbore naručivao ankete za svoje i potrebe stranke

Ivan Škaričić je prije šest godina prvi put osuđen za isto kazneno djelo, ali ta presuda ubrzo je bila ukinuta

Ivan Škaričić

 Tom Dubravec/CROPIX

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, u ponovljenom postupku na županijskom sudu u Splitu u četvrtak je nepravomoćno na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uvjetno na godinu dana, osuđen bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, Ivan Škaričić.

Prema presudi, u roku od 15 dana od pravomoćnosti, gradu Omišu mora platiti 10.500 eura jer je pred lokalne izbore 2009. i 2013. naručio dva istraživanja javnog mnijenja za svoje i potrebe stranke, a ne grada Omiša.

U presudi stoji kako je ugovor sklopio s trgovačkim društvom koje nije bilo registrirano za takve djelatnosti, a ankete nikad nisu bile protokolirane i arhivirane u gradu Omišu.

Sutkinja je na suđenju rekla da je Škaričić, koji se nije pojavio na izricanju presude, postupao izvan ovlasti kao i da nije bio ovlašten za sklapanje posla s kojim nije bilo upoznato Gradsko poglavarstvo. Na sudu je prethodno u svoju obranu rekao da je ispitivanje naručio radi komunalnih potreba građana, ali i daljnjeg razvoja grada.

Škaričić je prije šest godina prvi put osuđen za isto kazneno djelo na zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje od dvije godine, ali ta presuda ubrzo je bila ukinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:48