USTAVNI SUD

Neradni dani ipak ne ulaze u rok za predaju žalbi

 Tomislav Kristo / CROPIX

Radmila Barošević iz Markušice u Vukovarsko-srijemskoj županiji moći će ponovno tražiti povrat 10-ak jutara zemlje koja je njezinoj obitelji oduzeta nakon Drugog svjetskog rata jer je Ustavni sud odlučio da je zahtjev koji je podnijela 7. siječnja 2003. godine bio pravodoban. Povrat će moći ponovno tražiti i svi oni koji su tog datuma podnijeli zahtjev za povrat koji je, kao i njoj, bio odbačen kao nepravodoban.

Prema tumačenju upravnih tijela i upravnih sudova zahtjev je bio podnesen izvan zakonskog roka koji je prema njihovu tumačenju istjecao 5. siječnja 2003. godine. Bila je nedjelja, bio je neradni dan, a 6. siječnja bio je blagdan Sveta tri kralja.

Radmila Barošević nije bila jedina koja je podnijela zahtjev tog dana, ali je uporno tvrdila da je zahtjev podnijela u zakonskom roku. Radilo se naime o dopunskom roku koji je određen za podnošenje zahtjeva za povrat oduzete imovine.

Upravni sud ju je odbio

Zakonom o općem upravnom postupku određeno je da ako posljednji dan roka pada u nedjelju ili na dan državnog praznika, ili u neki drugi dan kad organ kod kojega se radnja postupka ima poduzeti ne radi, rok istječe istekom prvog idućeg radnog dana. Dosljednom primjenom zakona ja sam zahtjev podnijela na vrijeme, 7. siječnja 2003. godine, prvog idućeg radnog dana s obzirom na to da posljednji dan roka, 5. siječnja, pada u nedjelju, a dan poslije roka bio je blagdan Sveta tri kralja, zadnji dan roka je 7. siječanj, tvrdila je R. Barošević u tužbi.

Svi sudovi do Ustavnog suda tvrdili su suprotno, odnosno da je zahtjev nepravodoban. Međutim Ustavni sud zauzeo je suprotno stajalište i smatrao je da je tužiteljici povrijeđeno pravo na pravnu sigurnost.

Dalekosežne posljedice

Odvjetnik Marko Cvrković koji je zastupao Radmilu Barošević komentirao je odluku Ustavnog suda.

“Problem je bio što su državna tijela i sudovi rigidno tumačili da rok istjecao 5. siječnja 2003. godine, a ne prvog narednog radnog dana 7. siječnja. Smatram da je cijeli sustav zakazao. Sada nam tek predstoji pravni put za povrat nekretnina”, rekao nam je odvjetnik Cvrković. Kaže da će povoljan ishod spora koji je vodio više od deset godina imati dalekosežne posljedice, no ne očekuje velik broj tužbi s obzirom na to da se radilo o produljenom roku za povrat imovine.

Kako smo neslužbeno doznali, Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji već je dobio interni naputak da napravi popis svih predmeta i zahtjeva koji su podneseni 7. siječnja 2003. godine, kao i da naprave procjenu moguće štete za državu. Za koju, čini se, nitko neće odgovarati.

Ustavni sud podsjeća na ostale primjere djelovanja isteka roka na mogućnost prestanka prava, a to su gubitak prava na upravljanje vozilom na dan kada istječe vozačka dozvola, zatim privremeni boravak stranca u zemlji koji istječe na dan isteka roka važećeg odobrenja i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:01