OBRANA OD NEVREMENA

Neretvani svoje voćnjake od tuče štite - crkvenim zvonima?! ‘Neki govore da je učinkovito do 500 metara‘

‘Širenjem tih valova se najvjerojatnije razbija nešto i odbacuje tu tuču‘, rekao je potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Neven Mataga

Zvona crkve svetog Ante upozoravaju gotovo stoljeće. Zapisa nemaju, ali prema narodnoj predaji - tuča pored zvonjave nema šanse.

 Denis Jerkovic/Cropix

Kruške i jabuke u voćnjaku Borisa Šumana zaštićene su od tuče. 24 tisuće stabala već 12 godina štiti protugradna mreža, piše RTL Televizija. "Pazite, to je investicija od nekih… Tada je bila otprilike oko 150 tisuća kuna po jednom hektaru", objašnjava Šuman.

Kod njega su 4 hektara, a za sada ga mreža uspješno služi.

"Mislim da nema to nikakvu alternativu. Znači protugradna mreža nema alternativu što se tiče štete od tuče i ostalog", tvrdi.

Ali alternativu su razvili stari Neretvani - u Kominu se poštuje još dan danas. Kada se nebo zamrači i stignu gradonosni oblaci, crkvena zvona zvone kako bi otjerala tuču iz Neretve.

Zvona crkve svetog Ante upozoravaju gotovo stoljeće. Zapisa nemaju, ali prema narodnoj predaji - tuča pored zvonjave nema šanse. "Kad je prije desetak godina bio veliki grad u Neretvi, oko Opuzena tamo je sve stuklo, a ovaj ovdje dio nije. Neki govore da je do 500 metara učinkovito… Ne znam sad što su istraživanja pokazala, ali to je činjenica", kazao je Jurica Ćopo iz Komina za RTL.

Zvoni se i po danu i po noći sve dok se ne rastjeraju oblaci. "Samom zvonjavom, širenjem tih valova se najvjerojatnije razbija nešto i odbacuje tu tuču. Možda pravimo štetu - štitimo jedno bliže područje, a jedno dalje… To je već pitanje ispitivanja", tvrdi potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Neven Mataga.

A nevera u tom kraju, tvrde poljoprivrednici, stiže gotovo svakih 5 godina. "Tuča nikad neće uhvatiti cijelo područje, znači ima parcijalno, na dijelovima gdje dođe oblak uništi, a to štete znaju biti ogromne", tvrdi Mataga. Dodaje da na se na mandarinama može govoriti o šteti od najmanje 80 posto. Mandarina u Neretvi ima na oko 2 tisuće i 200 hektara. Rijetko koja ima protugradnu zaštitu. Zato se neretvanski poljoprivrednici nadaju da će ih oluje zaobići…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 06:20