LOKALNA SAMOUPRAVA

NESLAVAN KRAJ Sukob HDZ-ovih načelnika s gradonačelnicima Osijeka, Belišća i Valpova presudio Urbanoj aglomeraciji Osijek

Ivan Vrkić
 Vlado Kos / CROPIX

Urbana aglomeracija Osijek, koja je prije četiri godine usvojena povezavši 19 jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji predvođenih Gradom Osijekom, s ciljem zajedničke alokacije za projekte iz fondova EU vezane uz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja doživjela je ili će doživjeti neslavan kraj u zadnjoj godini svoga rada.

Naime, ova je godina bila njezina zadnja programska godina i trebala je doživjeti svoj vrhunac, a na kraju će dosadašnji trogodišnji uspješan rad ostati u sjeni političkih sukoba unazad mjesec dana koji će u konačnici i presuditi ovom sastavu. Razumijevanja radi treba pojasniti kako je svih 19 JLS okupio Grad Osijek koji je prema Zakonu o regionalnom razvoju središte urbane aglomeracije te nositelj izrade i provedbe Strategije urbane aglomeracije. Njezinim osnivanjem formiran je i upravljački odbor kojemu je, prema sporazumu potpisanom od strane svih 19 članica, predsjednik gradonačelnik Osijeka.

No, 11 članica aglomeracije (pretežno općine kojima upravlja HDZ) prošloga je tjedna na sjednici Upravljačkog odbora odlučilo s te funkciji razriješiti gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića i na njegovo mjesto imenovati načelnicu Općine Punitovci Jasnu Matković, iako prema sporazumu 19 JLS na čelu tog tijela može biti samo gradonačelnik Osijeka. Obrazložili su to nezadovoljstvom zbog činjenice što je Gradsko vijeće Osijeka 24. veljače usvojilo izmjene Akcijskog plana Strategije, iako na to, kako tvrde predstavnici 11 općina, nije imalo pravo.

Tvrde, naime, da se 10 općina izjasnilo protiv izmjena Akcijskog plana te da je Gradska uprava Osijeka na neki način prevarila gradske vijećnike tvrdeći im da se za izmjene Akcijskog plana osam gradova i općina izjasnilo pozitivno, a šest negativno, dok ih se pet uopće nije očitovalo. Takav omjer bio je dovoljan da se izmjene Akcijskog plana stave pred gradske vijećnike i usvoje ga. Općine koje se, pak, protive tim izmjenama tvrde da se njima dovodi u pitanje projekt Gospodarskog centra Osijek vrijednog 15 milijuna kuna, inače projekta Osječko-baranjske županije na zemljištu i uz potporu Grada Osijeka, iako taj projekt nije izbačen iz Akcijskog plana.

Iz Grada, pak, poručuju da ništa od onoga što tvrde predstavnici 11 općina nije istina. Gradonačelnik Vrkić sazvao je za ponedjeljak sjednicu Upravljačkog odbora UAO kojoj su se odazvali gradonačelnici Belišća i Valpova, Dinko Burić i Matko Šutalo te zamjenik načelnika Općine Čepin, Ivan Žeravica, koji su u potpunosti podržali Vrkića i Grad Osijek. S „pressice“ održane nakon sjednice poručili su kako tzv. pučisti obmanjuju javnost.

- Sve što su poručili i rekli je bezočna laž, a to potvrđuje i sva dokumentacija – rekao je Burić, istaknuvši kako projekt Gospodarskog centra nije izbačen iz Akcijskog plana, niti je izmjenama ugrožen. Dodao je i da na čelu UO-a prema Zakonu, ali i potpisanom sporazumu između gradova i općina može biti samo gradonačelnik Osijeka, pa su on, Šutalo i Žeravica izbor načelnice Matković za predsjednicu UO-a nazvali „nelegalnim i nelegitimnim“. Pojasnili su kako je na sjednici UO-a održanoj 28.1.2020. jednoglasno, sa 16 glasova, usvojen prijedlog izmjena Akcijskog plana, što je sa 14 glasova, opet jednoglasno, potvrđeno i 11.2.2020. usvajanjem zapisnika sa prethodne sjednice. No, kada su se od članica zatražila i pojedinačna očitovanja osam ih je bilo za, a šest protiv. Rok za dostavu očitovanja bio je 17.2.2020. Naknadno, izvan roka očitovanja, došla su još tri negativna mišljenja, ali ona nisu mogla biti uvažena.

- Sva očitovanja koja su došla nakon 17.2.2020. bila su izvan predviđenog roka i nismo ih mogli uvažiti. Grad Osijek nije obmanuo gradske vijećnike. Sve je učinjeno u skladu s odlukama Upravljačkog odbora – poručili su s „pressice“.

- Uvijek naglašavam da se Grad Osijek ne može razvijati bez suradnje s Osječko-baranjskom županijom, a ovo što se sada događa pripisujem HDZ-ovoj komi u kojoj se bore za vlast u stranci. Što se nas tiče, mi smo svoj posao za ovo programsko razdoblje završili, sve odluke bit će provedene, pa tako i projekt Gospodarskog centra koji je strateški interes i za Grad Osijek. Ostaje žal i razočaranje u neke ljude, a o tome ćemo voditi računa i dobro paziti koga ćemo primiti kada u sljedećem programskom razdoblju budemo sastavljali Urbanu aglomeraciju Osijek – poručio je Vrkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:13