REMEĆENJE REDA

NESLAVNO PROPALO OBEĆANJE ŽIVOG ZIDA Vilibora imunitet neće štititi u sprečavanju deložacija, policija ga smije iznijeti iz stana

 Foto: Facebook/Živi zid

Kada je postalo jasno da Živi zid osvaja barem jedan mandat, onaj Ivana V. Sinčića u VII. izbornoj jedinici, mladi supredsjednik stranke rekao je da namjerava nastaviti s aktivističkim radom.

Kako je sprečavanje deložacija nešto po čemu su članovi Živog zida najpoznatiji, jer ih je policija, uključujući i Sinčića, nebrojeno puta iznosila iz kuća obitelji pritisnutih dugovima i ovrhama, Sinčić vjeruje da deložacija više neće ni biti jer će tu biti on - saborski zastupnik zaštićen saborskim imunitetom kojeg policija nema ovlasti dirati.

Živi zid na tome je inzistirao i u kampanji, pa su i na svom Facebooku prije izbora objavili da neće biti deložacija kad uđu u Sabor i steknu imunitet, jer će saborski zastupnici Živog zida sprečavati postupanje policije.

Javni red i mir

No čini se da nije sve baš tako jednostavno. Činjenica je da saborski zastupnici uživaju imunitet koji ih štiti od kaznenih progona i pritvaranja, no to se, kaže predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva u bivšem sazivu Sabora Gordana Sobol, ne odnosi na prekršaje.

- Da, mene je također zainteresirala ta tema kad sam vidjela gospodina Sinčića da govori o tome da će on i dalje sprečavati deložacije zaštićen imunitetom. Nismo se dosad susreli s mogućnošću takvog anarhističkog djelovanja kroz Sabor. Stoga sam se konzultirala s našim pravnim službama i došli smo do zaključka da to ipak nije tako. Naime, kod djelovanja Živog zida uglavnom se radi o remećenju javnog reda i mira, što spada u prekršajnu sferu, a tu policija ima ovlasti postupati.

Kazna zatvora

Ako saborski zastupnik autom prođe kroz crveno, policija ga može zaustaviti i kazniti bez zahtjeva za skidanje imuniteta - objašnjava Sobol. Imunitet zastupnika također ne štiti ako je počinio teško kazneno djelo za koje je zapriječena zatvorska kazna dulja od pet godina. Sinčića bi imunitet mogao štititi prilikom uključivanja struje ljudima koji su zbog duga iskopčani s mreže.

Riječ je o kaznenom djelu s kaznom do pet godina zatvora. Prije pritvaranja policija bi morala zatražiti skidanje imuniteta, o čemu se, kaže Sobol, odlučuje u roku tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:54