RASPLET KRIZE

NESUĐENI ŠEF OBRAZOVNE REFORME PRIPREMA OSTAVKU U MINISTARSTVU ZNANOSTI? Matko Glunčić pred odlaskom iz resora Blaženke Divjak: 'Razočaran je...'

 Goran Mehkek / CROPIX

Bivši HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs primio je u utorak iz Ureda premijera rješenje o imenovanju posebnim savjetnikom premijera za koordinaciju rada Ekspertne stručne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS).

Paralelno, na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva koje vodi premijer donesen je zaključak o imenovanju 12 članova ERS-a. Tijelo time ostaje bez dosadašnje funkcije voditelja, s obzirom na zaključak o poništenju javnoga natječaja za voditelja ERS-a.

Koordinacija

Premijer Plenković u savjetnički tim prima ministra znanosti iz Vlade Jadranke Kosor (srpanj 2009. - prosinac 2011.), znanstvenika s Instituta za medicinska istraživanja, koji je prije 30 godina doktorirao na Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali, disertacijom iz područja toksikologije i farmakologije. Iz Vlade su poručili da će Fuchsove zadaće biti “usmjerene na osiguranje usklađenog rada Ekspertne radne skupine te osiguranje suradnje i usklađenog djelovanja s Posebnim stručnim povjerenstvom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja”.

Posebno stručno povjerenstvo u utorak je donijelo zaključak o poništenju postupka javnoga natječaja za voditelja ERS-a. Zanimljiva je formulacija u zaključku koji potpisuje Plenković da Povjerenstvo “nalaže ministrici znanosti Blaženki Divjak poništenje dijela javnoga natječaja za voditelja”, bez preciziranja razloga poništenja.

U obrazloženju se navodi samo da “u postupku javnoga natječaja nije izvršen odabir voditelja ERS-a”. Prema procjeni većine članova Povjerenstva, najviše bodova na natječaju je dobio državni tajnik Ministarstva obrazovanja Matko Glunčić, čiji izbor nije bio prihvatljiv koalicijskom partneru HNS-u i njihovoj ministrici do mjere da su najavljivali izlazak iz koalicije.

Među odabranih 12 članova ERS-a jedno je mjesto trebalo pripasti Glunčiću, koji je visoko kotirao i kao prijavljeni kandidat za člana iz kategorije stručnjaka iz područja prirodnih znanosti. Neslužbeno doznajemo da je Plenković u utorak zvao Glunčića i pitao pristaje li biti član, što je državni tajnik rezolutno odbio, a to se navodno nije svidjelo premijeru. Iako je dio članova Povjerenstva smatrao da bi Glunčićevo mjesto u ERS-u trebao zauzeti znanstvenik Ivica Puljak iz stranke Pametno, za člana je izabran Krešo Zadro, bivši pomoćnik bivšeg HDZ-ova ministra Pave Barišića.

Premještaj

- Matka je razočarao postupak. Pozicija člana ne dolazi u obzir, nije fer. Ako je udovoljavao uvjetima za voditelja, zašto bi pristao na nižu poziciju - kaže izvor blizak državnom tajniku, koji vjeruje da će Glunčić, moguće još ovaj tjedan, dati ostavku na poziciju u ministarstvu i vratiti se na matični Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. U ministarstvu u kojemu kao član užeg tima ne komunicira s ministricom Divjak, nema što raditi, kaže naš izvor.

Glunčićev odlazak odgovarao bi ministrici iz HNS-ove kvote, koja ga je u ministarstvu naslijedila od Pave Barišića. U isto ministarstvo Barišić je doveo i bivšu voditeljicu ERS-a, Jasminku Buljan Culej.

Jutarnji list doznaje da je Jasminka Buljan Culej nedavno napustila radnu poziciju u Ministarstvu obrazovanja, također nezadovoljna situacijom, te da je prebačena u Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

- Gospođa Buljan Culej premještena je u drugo ministarstvo na vlastiti zahtjev - potvrđuju na naš upit u ministarstvu Blaženke Divjak.

Situaciju raspleta krize oko vodstva kurikularne reforme u utorak je pred Vladom kratko komentirala ministrica Divjak.

- Čula sam za imenovanje gospodina Fuchsa, čestitam mu - poručila je. Na upit tko će kome biti šef, odgovorila je: - Premijerov savjetnik ima svoj posao, ministar ima svoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25