SPAŠENI MAGARCI

‘Netko ih je bacio s broda i ostavio! Čim su nas ugledali, ušli su u plićak i tražili vode‘

Otok je toliko nepristupačan da je Toni Turčinov, kako bi privezao gliser, skočio u more i brod oprezno privukao obali
 VLATKA MALEŠ

Nakon što su poljski turisti upozorili na napuštene i žedne magarce koji se nalaze na pustom otoku Kurba Mala u kornatskom arhipelagu, a potom priču objavili mediji, više veterinarske inspektorice Sandra Lambaša i Franka Petković, komunalna inspektorca Nikolina Skračić te načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov zaputili su se u četvrtak ujutro na spomenuti otok.

Pronašli su magarce, radi se o ženki i mužjaku. Mužjak je mlađi, pa se pretpostavlja da se radi o magarici i njezinu mladunčetu. Koliko su bili žedni svjedoče i fotografije koje je objavila Slobodna Dalmacija.

- Jako su pitomi. Ugledali su brod i odmah su došli u plićak, pratili su brodicu, kao da su jedva dočekali ljude. Valjda su naviknuli da im jedriličari koji slučajno naiđu daju hranu i vodu. Veterinarke su ih pregledale i ustanovile da su u općem dobrom stanju. Uhranjeni su jer po otoku ima zelenila, međutim, problem je bio nedostatak vode.

image
Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati, zaplivao je kako bi privezao gliser
VLATKA MALEŠ

Među jedriličarima se proteklih dana proširila vijest o magarcima pa ih dolaze obići, nose im hranu i vodu, što im je vjerojatno pomoglo da prežive. Inače, prilaz otoku je jako otežan, magarce je stoga netko vjerojatno bacio s broda u more i otišao, a oni su jadni doplivali do prvog otoka i tu ostali - govore osobe koje su sudjelovale u spašavanju, uz napomenu da svaku pohvalu treba uputiti načelniku Turčinovu koji je organizirao akciju.

Koliko je otok nepristupačan svjedoči i to što je načelnik Turčinov, kako bi privezao gliser s inspektoricama, skočio u more i brod oprezno privukao obali. Dok je plivao prema otoku magarci su mu išli ususret.

image
VLATKA MALEŠ

- Tovari su napušteni, ali nisu u lošem stanju, ostavljena im je hrana i voda. S Nacionalnim parkom treba odrediti datum prijevoza do Tribunja. Naime, s tribunjskim načelnikom Markom Grubelićem dogovorili smo da će udruga 'Tribunjski tovar' prihvatiti dva magarca. Teško će biti naći tko ih je ostavio, jer nisu čipirani, ali treba sve napraviti da se ovakve stvari ne ponove. Ako netko ima magarce i ne želi ih više držati, neka se javi Općini i mi ćemo ih zbrinuti.

Ostavljanja magaraca na otocima je bilo i prije, primjerice, u davna vremena stare su magarce ostavljali na otocima da uginu. Ali ovo nije takva situacija, ovo su mlada ženka i mladi magarac - rekao je Turčinov, koji je i prije spašavanja naveo da su "potreseni i zgroženi nehumanim činom zanemarivanja životinja".

Šime Ježina, ravnatelj javne ustanove Nacionalni park Kornati, pak kaže:

- Otočić se nalazi u šibenskom arhipelagu, tj. u žutsko-sitskoj otočnoj skupini. U širem smislu, ti otoci spadaju pod kornatski arhipelag, ali nisu u granicama nacionalnog parka. Administrativno spadaju pod općinu Murter-Kornati te je ona dužna utvrditi razloge zbog čega je došlo do ovog nehumanog čina, jer je to prije svega komunalni problem. Kako ustanova NP Kornati raspolaže odgovarajućim plovilima, spremni smo za svaku logističku pomoć oko transporta unesrećenih životinja - kaže Ježina, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image
VLATKA MALEŠ

Podsjetimo, priča je osvanula nakon što su magarce na otoku spazili poljski turisti.

- Jedrimo Jadranom, a danas smo bili na napuštenom otoku i primijetili smo dva magarca. Činilo nam se da s njima nije nešto u redu, dali smo im vode. Popili su oko 20 litara. Prilično smo sigurni da su napušteni i da trebaju pomoć - tu poruku Poljaci su poslali neprofitnoj organizaciji "Animal Police in Croatia (001)" prije nekoliko dana, a oni su alarmirali medije.

image
VLATKA MALEŠ

Slučaj je prijavljen Veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te Državnom inspektoratu iz kojeg su žurno reagirali i obećali da će obaviti zajednički inspekcijski nadzor s komunalnim redarstvom nadležne jedinice lokalne samouprave. Obećanje su, vidimo, i ispunili.

Županija: Svaki magarac treba biti čipiran

Slobodnoj Dalmaciji javili su se i iz Županije šibensko-kninske.

- Šibensko-kninska županija kao jedinica regionalne samouprave nije nadležna za zbrinjavanje napuštenih domaćih životinja. Magarac je domaća životinja i trebao bi biti čipiran, što znači da se nalazi u jedinstvenom registru domaćih životinja i da je njegov vlasnik poznat.

Ako magarac nema čip i ne zna se vlasnik, nadležno je komunalno redarstvo jedinice lokalne samouprave na čijem području se magarac nalazi (u ovom slučaju Općina Murter-Kornati), koja se uz veterinarskog inspektora treba pobrinuti za napuštenu životinju. Troškove zbrinjavanja domaće životinje snosi vlasnik - kaže nam Senka Bilać, pročelnica u uredu župana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:30