ROBERT HRANJ

‘Netočno je da sam Banožiću zabranio obraćanje, a zakon nisam prekršio. Ostavka? Vojnici nemaju pravo na nju‘

Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika, poručio je Hranj
Mario Banožić, Robert Hranj, Zoran Milanović
 Damir Krajac/Cropix

Večeras se javnosti putem pisane izjave obratio i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj i iznio svoju verziju događaja u Požegi. Priopćenje s njegovom izjavom objavio je Ured predsjednika, a ne Glavni stožer kako bi bilo očekivano s obzirom na dužnost koju obnaša admiral Hranj.

- Prilikom svečanosti prisege postupao sam po zapovijedima koje su u skladu sa zakonskim propisima i naredbom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, a čiji sastavni dio je bio i program svečanosti. Ministra obrane upoznao sam s navedenim programom.

Netočna je tvrdnja da sam njemu ili bilo kome drugome zabranio obraćanje. Nikad nisam odbio provesti bilo koju odluku ministra obrane niti sam bilo kojim postupkom prekršio zakon. Moja današnja zapovijed za provedbu svečane prisege temelji se na naredbi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH.

Netočno je da sam ponudio ili podnio ostavku na svoju dužnost. Ministar obrane je prije svečanosti vojne prisege od mene zatražio da podnesem ostavku. Vojnici nemaju pravo na ostavku. Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika.

Nadležnosti i postupak imenovanja i razrješenja načelnika Glavnog stožera OS RH propisani su Zakonom o obrani, poručio je Hranj.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja "zbog nepoštivanja Zakona o obrani" i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

"Ako se ne može oduprijeti tom valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne trebao biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga", rekao je Banožić odgovarajući na pitanja novinara.

Naložio je, kaže, inspekcijski nadzor o zakonitosti tih odluka. Upitan što ga smeta u ponašanju Hranja, odgovorio je da ga smeta nepoštivanje Zakona o obrani i današnji potez da mu se zabrani obraćanje.

"Jeste li ikada imali priliku doživjeti situaciju da se ministru obrane ne da da se obrati na ovakvom skupu?", upitao je ministar.

Što se tiče sukoba s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, rekao je kako je predložio da sjednu za stol.

"Ja sam predložio da sjednemo, onako muški, ne da se prijetimo, nego ajde, sjedi", rekao je Banožić.

Vezano za Milanovićevu zapovijed Hranju, Banožić je rekao kako usmena zapovijed u zakonu ne postoji. Između ostalog, ocijenio je kako ovo više nije dijalog.

"Ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića, kao što smo vidjeli danas", rekao je Banožić, a dodao je i kako nikad nije osporavao ovlasti predsjednika kao vrhovnog zapovjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:56