ZANIMLJIVO...

Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

Poskupljenje se temelji na indeksnoj klauzuli koja operaterima omogućeva da jednom godišnje svoje cijene usklade s inflacijom

Poruka koju je A1 jutros uputio korisnicima

 Cropix, Jutarnji List/

Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja.

A1, naime, svoje je potrošače jutros izvijestio kako od 1. lipnja podiže cijene usluga za 6,9 posto, i to na temelju indeksne klauzule koja operatorima omogućava da godišnje jednom podignu naknadu kako bi je uskladili s inflacijom.

"U skladu s Općim uvjetima poslovanja i prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu od osam posto, A1 Hrvatska 1. lipnja 2024. na temelju indeksne klauzule uvećava mjesečne naknade za 6,9 posto", stoji u porukama koje su uputili svojim korisnicima.

image

Poruka koju je A1 jutros uputio korisnicima

Dodatno, potrošače obavještavaju kako zbog ovog poskupljenja nemaju pravo na raskid ugovora bez naknade, kao i da se povećanje odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta.

Inače, isti je operater na temelju indeksne klauzule svoje usluge poskupio još u srpnju 2023. godine kad je iznose mjesečnih paketa uvećao za 8,5 posto. Niti tada korisnicima nije bilo omogućeno da raskinu ugovor bez naknade.

Iz operatera su se u međuvremenu javili s pojašnjenjem.

" Uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska donijela je poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8,0 posto, A1 Hrvatska će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9 posto", kazali su te dodali kako je primjena indeksne klauzule uobičajena ne samo u telekomunikacijskoj industriji, nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje.

" U telekomunikacijskoj industriji primjenjuje se u mnogim EU zemljama poput Austrije, Belgije, Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Portugala te u Velikoj Britaniji i drugima", tvrde u A1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:10