POD ISTRAGOM

NEUOBIČAJENA OPTUŽNICA: PRVI VETERINAR OPTUŽEN ZA NESAVJESNO LIJEČENJE Splićaninu prijeti kazna do godine zatvora jer je nemarom ubio buldoga Sonnyja

Igor Mioč
 Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Neuobičajenu optužnicu podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv 47-godišnjeg splitskog veterinara Igora Mioča kojeg terete za kazneno djelo nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći, što je kao posljedicu imalo smrt pet godina i četiri mjeseca starog psa pasmine engleski buldog.

“Okrivljenika se tereti da je od 15. do 16. lipnja 2015. godine kao veterinar u veterinarskoj ambulanti na području Splitsko-dalmatinske županije postupio protivno odredbama članka 9. stavak 1. točka 2. i 4. i članka 11. stavak 1. točka 3. Pravilnika o časnom sudu i stegovnom postupku Hrvatske veterinarske komore. Okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako postupa na način koji odstupa od općeprihvaćenih profesionalnih pravila veterinarske struke i pristao na to prilikom obavljanja RTG pregleda mokraćnog sustava psa British Gladiator Sonny (ime Britanski gladijator Sonny - op.a.) muškog spola, pasmine engleski buldog. Obavio je postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije. U ovom postupku okrivljenika se tereti da je ozlijedio stijenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova. Nakon postavljanja sumnje na ozljedu uretre, okrivljenika se tereti da je propustio psa zadržati na liječenju do sanacije jatrogenih ozljeda i, umjesto da na njemu odmah poduzme operativni zahvat, s ciljem pokušaja saniranja učinjene pogreške, ili da ga uputi u drugu specijalističku ustanovu u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, tereti ga se da je psa otpustio iz ambulante. Postupanje okrivljenika imalo je za posljedicu eutanaziju psa 16. lipnja 2015. godine”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Kazna

Veterinar se tereti po članku 208. KZ-a, za što je propisana kazna do godine zatvora.

- Mogu vam samo reći da se ne osjećam krivim, a za sve ostalo se javite mom odvjetniku - rekao nam je splitski veterinar.

- Ovo je jedan vrlo neuobičajen predmet i ni ja kao odvjetnik s dugogodišnjom praksom nikad se nisam susreo s ovakvim slučajem niti su takav slučaj, vjerujem, imali na državnom odvjetništvu. Znam da sudska praksa ovdje ne postoji. Iznenadilo me ovo podizanje optužnice, a po stanju spisa smatram da je moj branjenik napravio sve što je mogao u liječenju tog psa što je po pravilima struke. Ovdje nema nikakve namjere, nije utvrđena nikakva teža krivnja niti propust, a nehaj za ovo kazneno djelo više nije kažnjiv. Vrlo bizarno u svakom slučaju - komentirao nam je odvjetnik Dragan Mijoč.

Očitovanje

O ovom slučaju vlasnica psa obavijestila je i Časni sud Hrvatske veterinarske komore. U ožujku prošle godine donio je odluku kojom je dr. med. vet. Igora Mioča proglasio krivim u stegovnom postupku te mu izrekao kaznu od pet tisuća kuna.

U odluci Časnog suda evidentirano je i što je on rekao, a to je da je inzistirao da se “u konkretnom slučaju, odnosno samom incidentu uzme u obzir da se radi o pasmini engleski buldog, a to je pasmina koja ima velik broj degenerativnih promjena, odnosno dosta problema sa zdravstvenim stanjima s poprilično neizvjesnim ishodima rješavanja problema, odnosno da se radi o degeneriranoj pasmini”.

“Nadalje, taj dan kad je došlo do incidenta sa psom je radio on, a prije dolaska od vlasnice je dobio poruku da pas šepa i ima problem s mokrenjem. Pregledao je psa i vlasnici predložio kontrastnu RTG pretragu mokraćnog sustava. Ona se s tim složila, ali nije išao na sedaciju zbog prirode same pasmine i zbog tog što je pas u mlađoj dobi bio operiran od brahiocefaličnog sindroma te zbog toga što je taj dan bilo dosta vruće. Rekao je da je napravljena pretraga, pri čemu je došlo do rupture mokraćne cijevi, te se nakon tog konzultirao s kolegom i s tim je upoznao vlasnicu. Ističe kako pas nije bio ni u kakvoj agoniji jer je normalno hodao i s njim se nakon toga šetalo. Također, pas nije bio životno ugrožen te ga je nakon pretrage pustio kući jer oni nemaju stacionar, odnosno nemaju uvjete za stacionirano liječenje, s obzirom na to da u Dalmaciji nijedna ambulanta nema stacionar jer uvjeti za stacionirano liječenje postoje samo u Zagrebu. Vlasnici su se sa psom vratili otprilike nakon pola sata, pas je tog dana cijelo vrijeme bio pod nadzorom i nije bio u agoniji. Šetao je u ambulanti i izvan nje, mokrio, a u mokraći je bila pokoja kap krvi. Napominje da je pas bio drag i lijep, da ga je on volio i da je pas volio njega jer je pas bio parnjak te da mu je uzimao sjeme za umjetno osjemenjivanje - navodi se u njegovu očitovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:16