AFERA HPB

Nevenka Jurak izvukla milijune iz državnih tvrtki za HDZ?

Policija i USKOK istražuju je li dio novca Europske banke za obnovu i razvoj, namijenjen HAC-u, potrošen na spektakularnu proslavu otvorenja ceste u režiji Nevenke Jurak
Macelj 050607.ARHIVSKA FOTOGRAFIJANevenka Jurak i Ratko Macek, otvorenje autoceste Macelj -Krapina.Foto: Kresimir Zabec / jl
 Kresimir Žabec/CROPIX

ZAGREB - Policija i USKOK intenzivno istražuju poslovanje Nevenke Jurak i njene tvrtke Fimi media. Kako doznajemo, češljaju se dokumenti u svim tvrtkama i državnim institucijama s kojima je ta marketinška tvrtka imala poslovni odnos. Tako, primjerice, u Hrvatskim autocestama istražitelji traže dokumentaciju o trošenju kredita Europske banke za obnovu i razvoj koja je financirala gradnju dionice Županja - Lipovac.

Novac Europske banke

Nakon završetka radova upriličeno je spektakularno otvorenje za koje je sagrađena posebna pozornica, angažiran je Krešimir Dolenčić, dovedeni su i konji, a sve u režiji Nevenke Jurak. To je bilo previše čak i tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu koji je zabranio da se za te prilike ubuduće angažira Dolenčića. Sada se istražuje je li dio novca od EBRD-a utrošen za organizaciju tog otvaranja. Nevenka Jurak i dalje ne želi razgovarati s medijima.

- Za sve što vas zanima obratite se mom odvjetniku Krešimiru Vilajtoviću - rekla nam je jučer kratko Nevenka Jurak, vlasnica tvrtke Fimi media u Supilovoj 7. Za T-portal prošli je tjedan izjavila da je poslove dobivala preko natječaja, no odgovor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je opovrgava jer su poslovi marketinških usluga bili izuzeti iz postupka javne nabave, kao i poslovi organizacije otvaranja dionica autocesta.

Samo prošle godine ta je tvrtka s državnim tvrtkama ugovorila poslova u vrijednosti oko 40 milijuna kuna. A u posljednjih pet godina ostvarila je prihod veći od 130 milijuna kuna. Dio toga novca, što sada istražuju i tužiteljstvo i policija, osim što je završio na računima marketinške agencije bliske prijateljice Mladena Barišića, člana Odbora za marketing Hrvatske demokratske zajednice, zapravo je prema izvorima bliskim istrazi bio i namijenjen financiranju HDZ-a.

Odvjetnika traži i Sanader?

Osim Nevenke Jurak koja je angažirala odvjetnika Krešimira Vilajtovića koji brani i bivšeg ministra obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića u aferi kamioni, i bivši premijer Ivo Sanader raspitivao se kod jednog poznatog odvjetnika za njegovo eventualno angažiranje u slučaju da se protiv njega pokrene kazneni progon.

Spekuliralo se da je riječ o Anti Nobilu, no on je u to vrijeme bio u inozemstvu. Odvjetnik kod kojeg je Sanader bio na razgovoru već je angažiran u postupku koji bi mogao “zakačiti” i bivšeg premijera, a to je Hrvatska poštanska banka. No, nije isključeno da se ipak pronađe modus da preuzme njegovu obranu.

Sumnjivi krediti

Iako se spekuliralo da je na ispitivanju u USKOK-u Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a, spominjao da su krediti davani i po nalogu političkog vrha, on to nije izričito rekao. Rekao je da su političari zvali i raspitivali se mogu li dobiti kredit, no da to nije utjecalo na odluku.

Jedan od korisnika kredita bio je i poznati zagrebački ugostitelj kod kojeg se često moglo vidjeti Mladena Barišića, Ivu Sanadera, ali je on kredit u cjelosti zatvorio nekoliko dana prije nego što su počela uhićenja bivših članova Uprave HPB-a.

Protega davao izravne naloge za poslove s Jurak?

Kao što smo nedavno i pisali, upravo je Josip Protega, bivši šef Uprave Hrvatske poštanske banke, po nalogu političkog vrha, a navodno i premijera Sanadera osobno i njegovih bliskih suradnika, davao izravne naloge svojim direktorima da s Fimi medijom dogovore marketinške usluge.

Osim provjere poslovne dokumentacije HPB-a i poslovanja Fimi medije, istražitelji slažu mozaik međusobnog komuniciranja osoba uključenih u te poslove.

Neke od prvih zamjenika glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića može se svakodnevno vidjeti kako odlaze u sjedište Porezne uprave u Katančićevoj ulici jer su i tijela financijske kontrole dobila nalog da “pročešljaju” poslovanje te, ali i drugih tvrtki s državnim i javnim poduzećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:06