AFERA FIMI-MEDIA

Nevenki Jurak produžen pritvor za tri mjeseca

 Krešimir Žabec

ZAGREB - Nevenki Jurak, osnivačici i direktorici tvrtke Fimi-Media, danas je sudac istrage Županijskog suda Krešimir Devčić produljio istražni zatvor za još tri mjeseca. Njezina suokrivljena poslovna suradnica Anita Lončar Papeš puštena je, pak, da se brani sa slobode.

Nevenka Jurak uhićena je početkom kolovoza zajedno sa suokrivljenicima zbog optužbe da su izvukli 16,5 milijuna kuna iz javnih poduzeća i tvrtki koje su s njima poslovale. U međuvremenu se u slučaju Fimi-Medije iznos izvučenog novca višestruko povećao, a USKOK je na prvo mjesto liste okrivljenika stavio bivšeg šefa Carine i bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, bliskog prijatelja Nevenke Jurak.

Dok je Nevenka Jurak u svojoj obrani poricala počinjenje djela, Barišić je odmah nakon uhićenja dao naslutiti da će ispričati sve što zna o izvučenom novcu. Prošloga tjedna to se i dogodilo. Barišić od četvrtka praktično svakodnevno iznosi svoju obranu u kojoj je izravno optužio bivšega premijera Ivu Sanadera, ustvrdivši da je kod njega završilo nekoliko milijuna eura gotovog novca.

Barišićeva suradnja s istražiteljima najvjerojatnije podrazumijeva povoljniji položaj u predstojećem postupku, odnosno sporazum s tužiteljstvom o blažem kažnjavanju i skoru obranu sa slobode. Prema nekim izvorima, tim je dogovorom obuhvaćena i Nevenka Jurak, koja će navodno nakon dovršetka Barišićeva ispitivanja iznijeti svoja saznanja o cijeloj aferi.

Današnjom odlukom suca istrage, Nevenki Jurak produljen je istražni zatvor kako ne bi utjecala na svjedoke koje još treba ispitati. Opasnost od ponavljanja djela otpao je kao razlog njezina držanja u Remetincu.

Međutim, ako Barišić uistinu iznese cijelokupno priznanje i ako N. Jurak zatim učini isto, zapravo će prestati i posljednja zakonska osnova za istražni zatvor, jer nakon priznanja okrivljenika utjecaj na svjedoke više ne bi imao nikakav značaj. Dakle, unatoč produljenju istražnog zatvora na tri mjeseca, u slučaju da se ispune prethodno navedeni uvjeti, u svakom trenutku može doći do njegova ukidanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:24