PRAVOSUDNI APSURD

NEVIĐENI CIRKUS NA SUĐENJU IVANU ČEHOKU Čitanje 36.000 stranica spisa potrajat će četiri godine, dosad su pročitali tek 500

U zadnja 3 mjeseca pročitano je oko 500 stranica iz spisa
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Troje sudaca uskočkog odjela zagrebačkog Županijskog suda sjedi i sluša kako dvoje zamjenika ravnateljice USKOK-a naizmjence čita razne dokumente. Sluša to i petero okrivljenika i njihovih branitelja. Svi prisutni imaju te dokumente, a trebali bi i znati što u njima piše. No, oni se ipak čitaju.

Čitanje ide sporo jer se mora pročitati “svaki zarez” u dokaznoj dokumentaciji. Prosječno 50-ak stranica dnevno. Na desetak rasprava pročitano je 500-tinjak stranica. Od ukupno oko 36.000 stranica koliko je u spisu. Ne računajući dokaze obrane.

Takvim tempom samo čitanje dokumentacije, prije nego što se pozove bilo koji svjedok ili vještak, moglo bi, procjenjuje se, potrajati do 2019.

Šteta 50 milijuna kuna

Riječ je o suđenju bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, poduzetniku Davoru Patafti i još troje suokrivljenika optuženih da su zloupotrebama i raznim pogodovanjima Pataftinim tvrtkama Grad Varaždin oštetili za pedesetak milijuna kuna.

Situacija je sama po sebi postala apsurdna. S tom ocjenom složila se i većina sudaca Županijskog suda. Međutim, obrane pojedinih okrivljenika, koji su zatražili da se doslovno čita svaka riječ iz dokazne dokumentacije, smatraju da Zakon o kaznenom postupku to ne samo omogućuje, već i nalaže.

Plaće sudaca

Predsjednica sudskog vijeća u ovom predmetu, sutkinja Tanja Pavelin Borzić prihvatila je prijedlog obrane, stoga se na suđenju Čehoku i ostalima u protekla tri mjeseca nije događalo ništa osim čitanja i pokoje odgode rasprave.

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić rekao nam je da se takav pristup ne prakticira u svim predmetima na tom sudu.

- ZKP-om je propisano izvođenje dokaza čitanjem ili pregledavanjem dokumentacije. U većini predmeta dokumentacija se uglavnom pregledava, dok je u nekoliko predmeta, poput predmeta Čehok ili Kirin, sudsko vijeće prihvatilo prijedloge obrane da se kompletna dokumentacija doslovno pročita. To je stvar procjene predsjednika vijeća - rekao nam je sudac Turudić koji je potvrdio da to uvećava troškove suđenja.

Primjerice, samo za plaće troje sudaca profesionalaca i dvoje tužitelja USKOK-a godišnje se iz proračuna izdvaja više od milijun i pol kuna pa se nameće i pitanje svrhovitosti potrošenog novca poreznih obveznika.

Jedan od branitelja, koji je želio ostati anoniman, rekao nam je da ni njegovu klijentu, ni nekim drugim okrivljenicima ne odgovara razvlačenje.

Slučaj Podravka

Predsjednik prvostupanjskog uskočkog odjela Županijskog suda, sudac Siniša Pleše nije želio komentirati način provođenja dokaza kod kolegice Pavelin Borzić. No, on je sam bio suočen s još većim problemom kao čelnik sudskog vijeća u slučaju Podravka, gdje je pročitano čak 70.000 stranica spisa. Međutim, iako je obrana također tražila doslovno čitanje dokumentacije, tužiteljice su doslovno pročitale samo najvažnije dokaze pa je čitanje riješeno u roku od tri mjeseca.

Na Županijskom sudu doznajemo da je na raspravi ovoga četvrtka navodno došlo do tihog sukoba između obrana okrivljenika. Jedni i dalje inzistiraju na doslovnom čitanju, a drugi sve to žele ubrzati. Braniteljice okrivljenika koji zahtijevaju “spori” pristup jučer su nam bile nedostupne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:11