AFERA ‘PLIN ZA CENT‘

Nevjerica u HDZ-u nakon izbora novog čelnika HROTE: ‘Pa taj čovjek je rasturio cijeli ogranak!‘

Vlada je, naime, na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak odlučila da neće produljiti mandat dosadašnjem direktoru HROTE-a Borisu Ambramoviću

Darjan Budimir

 Ranko Suvar/Cropix

Nakon više od dva i pol mjeseca, epilog afere "plin za cent" zasad je samo jedna smjena, i to čovjeka koji je prvi upozorio da se stvaraju viškovi HEP-ova domaćeg plina koji se poslije automatski prodavao na aukcijama i po jedan cent, čime je HEP oštećen za 14 milijuna eura.

Vlada je, naime, na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak odlučila da neće produljiti mandat dosadašnjem direktoru HROTE-a Borisu Ambramoviću, a na njegovo je mjesto privremeno, na šest mjeseci do raspisivanja natječaja, imenovala Darjana Budimira, njegova zamjenika i donedavno predsjednika HDZ-a Dugo Selo.

Abramović je, podsjetimo, još 6. lipnja u izvješću upozorio HERA-u da nastaju viškovi za svibanj, a Ministarstvo gospodarstva 29. lipnja s podacima o viškovima za lipanj, dakle četiri dana prije izbijanja afere.

On je i prvi javno u Saboru rekao da je PPD Pavla Vujnovca kupio 63 posto ukupnih viškova plina.

Pred mirovinu

Abramoviću je drugi mandat istekao 18. rujna, u HROTE je došao u kvoti HNS-a 2015. i činjenica jest da je pred mirovinu, kako se pravdaju HDZ-ovci. Ali, prema našim saznanjima, on je htio ostati još jedan mandat na čelu Hrvatskog operatora tržišta energije ili je barem očekivao da će mu mandat produljiti mandat za šest mjeseci, no Vlada se ipak požurila i odlučila da više neće biti na tom mjestu.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, s druge strane, i dalje je na svojoj poziciji, a i ministar gospodarstva Davor Filipović iz afere je izašao neokrznut.

Štoviše, upravo je novi v.d. direktora HROTE-a, kako se može čuti, Filipovićev izbor, čime su zgroženi pojedini lokalni HDZ-ovci iz Zagrebačke županije i Dugog Sela, gdje je sve do travnja Budimir bio šef ogranka.

Županijski odbor HDZ-a Zagrebačke županije 20. travnja donio je odluku o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Dugog Sela.

U obrazloženju odluke, kao razlozi raspuštanja, pišu lokalni mediji, navedeni su Budimirovo opstruiranje i neprovođenje odluke Nacionalnog vijeća HDZ-a o održavanju unutarstranačkih izbora. Također, na teret mu se stavljaju i teško narušeni međuljudski odnosi i podijeljenost u članstvu. Lokalni HDZ-ovci neslužbeno govore da je riječ o čovjeku koji je rasturao organizaciju iznutra, a da ga je u HROTE doveo Tomislav Ćorić dok je bio ministar.

Budimir je pravnik koji je zapravo većinu radnog vijeka proveo u lokalnom komunalnom poduzeću koje se bavi plinom, a u kojem mu radi i član obitelji. Na lokalnoj razini, bio je predsjednik Gradskog vijeća nakon prošlih izbora, a natjecao se i za mjesto gradonačelnika i izgubio.

Plinska afera

I dok opozicija kritizira Vladinu odluku da ne produlji mandat čovjeku koji je prvi upozorio na aferu s plinom u HEP-u, Abramović, prema izvorima iz Vlade, uopće nije pozitivac. Točno je, kažu, da je Abramović 29. lipnja poslao obavijest da HEP prodaje plin ispod cijene, ali trebao je, kaže, reagirati znatno prije i obavijestiti Ministarstvo.

Abramoviću se na dušu stavlja i prošlogodišnja plinska afera u Ini, u kojoj je Damir Škugor kao jedan od direktora oštetio kompaniju za milijardu kuna. Tvrde da je Abramović imao uvid u sve transakcije te da je morao uočiti ovu aferu i na nju reagirati.

Izvori iz Vlade ističu da je na čelu HROTE-a bio dva mandata, da je navršio 64 godine te da mu kao osobi pred mirovinom ne bi bilo logično povjeravati još jedan mandat. Uostalom, kažu sugovornici, ima ugovor po kojem se vraća na radno mjesto u HROTE s kojega je i bio imenovan na dužnost ravnatelja.

Abramović dobar sa Šeksom i Vrdoljakom

Prema našem izvoru, Abramović je svojedobno bio šef kabineta Vladimiru Šeksu dok je bio predsjednik Sabora, i navodno se volio pozivati na poznanstvo i vezu sa Šeksom kao autoritetom u HDZ-u. Taj sugovornik tvrdi da je istina nešto drugačija te kako je zapravo u vrlo dobrim odnosima s bivšim predsjednikom HNS-a i bivšim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, koji ga je i doveo na čelo HROTE. Na naše telefonske pozive se nisu javljali ni Abramović niti novi šef Budimir, a premijer Andrej Plenković poručio je u izjavi za medije kako je Abramoviću istekao mandat.

- Stavili smo jednog drugoga čovjeka privremeno, ići će natječaj, doći će neko drugi, a čovjek je, koliko sam ja razumio, potkraj svog radnog vijeka - rekao je premijer Plenković u izjavi medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:29