OMAŠKA

NEVJEROJATAN GAF ZASTUPNIKA MOSTA U SABORU Glasali su protiv svog zakona pa nakon toga ponudili bizarno objašnjenje

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Mostov zastupnik Robert Podolnjak je još krajem prošle godine u proceduru uputio izmjene Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, s prijedlogom da se promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu, te da se sjedište, koje se trenutno nalazi u Koprivnici prebaci u Varaždin.

Podolnjak je u prijedlogu argumentirao da većina javnih sveučilišta imena nosi prema gradovima u kojima im je sjedište. Iako Sveučilište Sjever ima dva studijska centra, onaj u Varaždinu i Koprivnici, više studenata pohađa programe u Varaždinu pa je predložio da se sjedište prebaci u taj grad, piše tportal.

No, kada je u petak došao red za glasanje, Most je glasao protiv svog prijedloga zakona. Naime, na glasanje nije stavljen zaključak 'da se podržava' prijedlog zakona nego zaključak da se 'ne podržava' prijedlog zakona, a Mostovci su automatski glasali 'za'.

Prilikom glasovanja, što se može čuti i u snimci na stranicama Sabora, čak je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković provjerio kako se glasa, a može se čuti i tajnika plenarne sjednice Ivana Bukaricu kako se čudi kako je Most glasao.

Iz Mosta su za tportal pojasnili: "Zbog nerazgovjetnosti, buke i zamora u sabornici, članovi Kluba zastupnika Mosta omaškom su dali glas negativnom mišljenju koji se zakonski prijedlog odbija. Čim je postalo jasno što se dogodilo klub Mosta je zbog posebnosti situacije zatražio od predsjednika Sabora ponovljeno glasovanje, odnosno uvrštavanje korekcije, po uzoru na praksu u Europskom parlamentu".

No, iako su zatražili ponovno glasanje, Jandroković je to odbio, rekavši da se "glasalo sukladno uobičajenoj praksi".

U petak je primjećeno i glasovanje šefa SDP-a Davora Bernardića, koji je bio jedini SDP-ovac koji je glasao protiv prijedloga dopuna Zakona o doprinosima, kojeg je u saborsku proceduru uputio Mirando Mrsić (a zbog kojeg je izbačen iz SDP-a.)

Bernardić je pojasnio da je glasovao po savjesti te dodao kako je Mrsić oblatio SDP.

Većina drugih SDP-ovih zastupnika bila ili suzdržana ili nije uopće bila u Sabornici, a bilo je i onih koji su bili u dvorani, ali se nisu uključili za glasovanje. Mrsiću su podršku pak dali Željko Jovanović, Milanka Opačić, Nenad Stazić, Damir Tomić i Siniša Varga, javlja tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09