POSLOVNA TAJNA

NEVJEROJATAN MISTERIJ OD 8,17 MILIJUNA DOLARA Tko se krije iza uvoza krvi iz Južne Koreje?

Zagreb, 190214.Zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3.Dobrovoljni davatelj Jadranko Racic obiljezava 300. put kako je donirao krv a tom prigodom je dosao gradonacelnik Zagreba Milan Bandic da mu cestita za taj humani primjer.Na fotografiji: Jadranko Racic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatska je prošle godine iz Koreje, prema službenim podacima Hrvatske gospodarske komore, uvezla “ljudske i životinjske krvi, pripremljene za terapiju” u vrijednosti od čak 8,17 milijuna dolara. Ta kategorija proizvoda na bazi ljudske i životinjske krvi čini čak 17,3 posto ukupnog uvoza iz Južne Koreje i nalazi se na prvome mjestu lanjske uvozne ljestvice, ispred korejskih automobila, željeznih proizvoda, televizijskih prijamnika i uređaja za klimatizaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o golemom uvozu i golemoj cifri, međutim, ni nakon višednevne potrage za detaljnijim informacijama, nismo uspjeli doznati tko je i koje konkretno proizvode od ljudske i životinjske krvi uvezao iz Koreje.

Iz Ministarstva zdravlja demantiraju da su oni odobrili uvoz ljudske krvi i krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje, objašnjavajući kako bi takav uvoz, prema Zakonu o krvi i krvnim pripravcima, bio moguć jedino u slučaju elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih stanja, uz posebno odobrenje ministra. Međutim, takvo što se, ističe glasnogovornik Josip Jagić, nije dogodilo ni lani, niti ikada prije od osnivanja Službe za inspekciju krvi, tkiva i stanica, niti ta služba ima spoznaja o postojanju takvih pripravaka u zdravstvenom sustavu zemlje.

Uvoz životinjske krvi trebalo bi odobriti Ministarstvo poljoprivrede, međutim, ni oni, kako su nam kazali, to nisu učinili. Dapače, od 2010. godine, ističu u Ministarstvu, nije ni bilo zahtjeva za odobravanjem takvog uvoza. Životinjska krv, objašnjavaju, može se uvoziti za neke laboratorijske potrebe, no u takvim slučajevim uvozi se prosječno po pet litara krvi, pa i da se ona lani uvezla, to i dalje ne bi objasnilo svotu od 8,17 milijuna dolara.

Dakle, nije riječ ni o ljudskoj ni o životinjskoj krvi, a iz Ministarstva zdravlja dodatno su nam pojasnili kako uvozna kategorija o kojoj govorimo ima pet podskupina, koje, uz krv, uključuju serume i druge sastojke krvi, zatim cjepiva za ljudsku uporabu, cjepiva protiv slinavke i šapa, te druga cjepiva za veterinarsku medicinu. Međutim, iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) demantiraju i da se radi o bilo kakvim lijekovima i cjepivima na osnovi ljudske krvi i plazme.

Premda se na prvu može pomisliti da bi ovakav golemi uvoz mogao imati veze s gašenjem proizvodnje u zagrebačkom Imunološkom zavodu, iz HALMED-a to opovrgavaju, objašnjavajući kako su, zbog problema u Imunološkom, morali odobriti interventni uvoz ljudskog imunoglobulina protiv tetanusa, ali to nije bilo lani, nego u veljači ove godine i uvoz nije bio iz Koreje, nego iz zemalja EU-a. Također, budući da u Ministarstvu poljoprivrede uopće nisu znali, niti mogli pretpostaviti na što se uvoz odnosi, jasno je da se ne radi ni o veterinarskim cjepivima, a informaciju koja bi nam mogla pomoći nisu imali ni u Veterinarskom institutu.

DZS: Poslovna tajna

Na naš upit Državnom zavodu za statistiku da nam pruži podatke o tvrtkama ili gospodarskoj grani koje su uvozile ljudske i životinjske krvne ‘produkte’ iz Južne Koreje tijekom 2013. odgovoreno nam je kako se radi o poslovnoj tajni.

‘Prema kombiniranoj nomenklaturi, šifra 3002 1098 odnosi se na proizvod: krvne frakcije i modificirani imunološki proizvodi, dobiveni biotehnološkim postupcima ili na drugi način (osim antiseruma, hemoglobina, krvnih globulina i serumskih globulina). Vrijednost uvoza RH iz Južne Koreje u 2013. iznosi 46.256.549 kuna.

Ujedno napominjemo da traženi podaci uvoznicima/izvoznicima nisu dostupni jer je jedno od temeljnih načela službene statistike, a koje se primjenjuje u svim svjetskim statističkim sustavima, načelo statističke povjerljivosti, koje jamči da se podaci prikupljeni za statističke svrhe neće koristiti za identifikaciju individualne statističke jedinice’, odgovorili su nam iz DZS-a. (Frenki Laušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:28