PROBLEM NA GP-U

Nevjerojatan nemar hrvatskih policajaca: ‘Propustila sam let s dvoje male djece za Njemačku‘

Nije joj vraćena osobna iskaznica, a dok su ona i suputnici primijetili da je nema, njezina je osobna već bila u drugom automobilu na putu prema BiH

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Nevjerojatnu situaciju i neugodnost, zbog koje je s dvoje maloljetne djece propustila let za Njemačku, doživjela je u utorak ujutro na graničnom prijelazu Slavonski Brod, Maja V., naša državljanka koja posljednjih devet godina živi u Njemačkoj.

Policajac na graničnom prijelazu Slavonski Brod, na izlazu prema BiH, naime, nije joj vratio osobnu iskaznicu, a dok su ona i njezini suputnici primijetili da je nema, njezina je osobna već bila u drugom automobilu na putu prema BiH. Maja, koja je inače u sedmom mjesecu trudnoće, nam je poslala zapisnik izjave koju je dala u Postaji granične policije Slavonski Brod, gdje je detaljno opisano što se dogodilo, a onda nam je i u telefonskom razgovoru sve to potvrdila.

Dalje od granice nisu mogli

U vozilu su se nalazili ona, njezino dvoje djece u dobi od 5 i 6 godina te njezini otac i majka. Otac i majka vozili su nju i njezinu djecu u Tuzlu, odakle su u 11 sati trebali avionom poletjeti za Njemačku, za što su imali i kupljene karte. No, dalje od hrvatskog graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu nisu mogli. Na granicu su došli u 7,15 sati, a otac je policijskom službeniku predao njihove osobne dokumente. Ovaj mu ih je ubrzo vratio, no čim su krenuli prema mostu koju dijeli Hrvatsku i BiH, primijetili su da nema njezine osobne iskaznice.

- Otac je odmah stao na prometnoj traci, uključio sva četiri žmigavca te otišao do kontrolne kućice gdje smo bili predali dokumente. Tada je policijski službenik mom ocu rekao da mu on nije ni predao taj dokument i da mu je vratio sve dokumente. Na to mu je moj otac rekao da mu je dao četiri osobne iskaznice i jednu putovnicu, da bi na to policijski službenik rekao da je jedna osobna zapela u skeneru. U tom trenutku ja sam otišla do njih te upitala policijskog službenika što je s mojom osobnom iskaznicom, da žurim na avion u Tuzlu, a on mi je rekao da su poduzeli korake da se pronađe osobna iskaznica, koja je završila kod osoba u drugom vozilu koji je bio iza nas. Kazao je da su oni otišli u BiH, da je upoznata tamošnja policija i da mi idemo u BiH, da će nas njihova policija pustiti - stoji u zapisniku, a Maja nam potvrđuje točnost.

‘Nazovi sama‘

Ona je tada policajcu rekla da neće ići nigdje bez dokumenata, a njezin je otac otišao kod šefa u zgradu policije koji mu je pak rekao da mogu slobodno nastaviti u BiH, da će ih tamošnja policija pustiti. No, Maja se s time nije suglasila, nego je od policijskog šefa tražila da nazove aerodrom u Tuzli i objasni im što se događa, a ovaj joj je, navodi, kazao da nazove sama. Tražila je, kaže, potom da joj izdaju potvrdu o razlogu kašnjenja, što je ovaj odbio.

- To je bilo u 8,05 sati, a tada mi je ujedno rečeno da će osobna iskaznica stići u roku 5 do 10 minuta. Upitala sam šefa kako se zove osoba kod kojeg je moja osobna, na što mi je odgovorio, a ja sam tu osobu našla na Facebooku te pokazala mu i upitala je li to ta osoba, na što me je on upitao koje je godište, a ja sam mu odgovorila da odakle ja znam koje je godište, da mu još kažem i koji broj gaća nosi, nakon čega je on povisio ton te mi na bahat i bezobrazan način rekao da me ništa nije pitao. Nakon toga otišla sam do vozila te smo čekali da nam se vrati osobna iskaznica. Oko 8,30 do vozila je došao policajac kojem smo bili predali dokumente prilikom pristupanja izlaznoj graničnoj kontroli te mi rekao da se ispričava te da se osoba kod koje je završila moja osobna iskaznica vraća u RH - ispričala nam je Maja.

Osobna joj je na kraju vraćena u 9,08 sati, ali do Tuzle više nisu mogli stići, pa su se vratili u Hrvatsku, gdje se još uvijek nalaze. U međuvremenu je kupila nove karte za let u subotu, no zbog ovog je propustila unaprijed dogovorene obaveze u Njemačkoj koje je imala.

- Zbog nemara policijskih službenika propustila sam avion za Njemačku, a isto mi je bilo presudno zbog unaprijed dogovorenih obaveza u Njemačkoj. Svjesna sam da svatko može pogriješiti, međutim ovakav pristup nikako nije profesionalan. Prvo mom ocu i meni nije rekao istinu o tome gdje mi je osobna, a policajac koji se nalazio u zgradi također se ponio neprofesionalan i na mene povisio ton što smatram da nije u redu. To je za mene uistinu bilo stresno, još sam u visokom stadiju trudnoće. Smatram da policijskih službenik koji je pogriješio prilikom vršenja granične kontrole treba odgovarati za svoj propust, prije svega što nam nije odmah rekao istinu, ali i policijski službenik koji je na mene povisio ton. Na ovaj način uz doživljeni stres i materijalno sam oštećena te tražim naknadu štete za karte za sebe i djecu koje su već bile plaćene u ukupnom iznosu od 59,31 euro te za karte koje sam ponovno kupila u iznosu od 83 eura – poručila je ogorčena Maja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:36