SLIKE KAO DOKAZ

NEVJEROJATNA BEŠĆUTNOST DJELATNIKA HAC ONC-A Slike odale cestare kako kradu meso iz smrskanog kamiona

Petorica kažnjenih iz HAC ONC-a osiguravali su mjesto nesreće u kojoj su poginule dvije osobe

Predsjednik Uprave HAC ONC-a, Boris Huzjan, kaznio je petoricu radnika za koje je utvrđeno da su krali i sudjelovali u skrivanju mesa koje su otuđili s mjesta teške prometne nesreće 14. listopada na autocesti A3 u kojoj su poginule dvije osobe.

U priopćenju HAC ONC-a navodi se da su četvorica radnika kažnjeni smanjenjem plaće za 15 posto i opomenom pred otkaz, dok je jedan radnik, za kojeg je utvrđena teška povreda radnog odnosa, dobio opomenu pred otkaz te je premješten na znatno niže radno mjesto. Epilog je to dosad nezabilježenog slučaja u Hrvatskim autocestama. Naime, ophodari HAC ONC-a koji su upućeni na raščišćavanje mjesta teške prometne nesreće krali su meso i mesne prerađevine razbacane po autocesti. Kako nam je pojašnjeno u HAC ONC-u, ophodari nisu dobili otkaze jer je vrijednost ukradenog mesa samo par stotina kuna.

Teret iz hladnjače

Unutarnja kotrola HAC ONC-a provela je istragu te se ozbiljno sumnja da je ukradena veća količina mesa, no dokazana je krađa tek manje količine koja je pronađena u hladnjaku u portirnici Tehničke jedinice Lučko. Prema rezultatima istrage u kojoj su analizirani podaci s GPS uređaja i snimke kamera, meso je najvjerojatnije u osobne automobile prebacivano na parkiralištima robne kuće IKEA i Tehničke jedinice Lučko. No, za to nema čvrstih materijalnih dokaza.

Dana 14. listopada u 4.20 sati vozač hladnjače s mesom rumunjskih tablica udario je u betonski stup nadvožnjaka na autocesti A3. Vozač i suvozač su poginuli, a sadržaj hladnjače se rasuo po autocesti. Kako bi pomogli u raščišćavanju prometnice, upomoć su pozvana i četiri djelatnika Tehničke jedinice Sisak. Na mjesto nesreće su došli oko 7 sati dok je još trajao uviđaj i tamo su bili do podneva. Oko njih je bilo razbacano meso i jedan od ophodara, prema tvrdnjama svjedoka, u jednom je trenutku uzeo kutije s mesom i ubacio ih u ophodarski kamion.

Pretovar ukradene robe

Prema tvrdnjama svjedoka, meso u drugo vozilo ubacio je i jedan djelatnik Tehničke jedinice Lučko. Četvorica iz Tj Sisak s mjesta nesreće su otišli u podne prema bazi u Ivanji Reki kako bi preuzeli kamion s labudicom. Pregledom GPS uređaja utvrđeno je da nisu ušli u bazu nego na obližnje parkiralište robne kuće IKEA, gdje su se kratko zadržali. Unutarnja kontrola HAC ONC-a ozbiljno sumnja da je tom prilikom dio ukradenog mesa prebačen u privatne automobile. Sisačka grupa potom je otišla u Tehničku jedinicu Lučko, poslije će se ispostaviti bez službenog razloga. Na parkingu su iz ophodarskog automobila uzeli kutije i ubacili ih u privatni auto ophodara za kojeg je utvrđeno da je krao meso. Dok su prebacivali kutije, potajno ih je snimao jedan od nadređenih i ta je fotografija poslije postala jedan od dokaza. U istrazi su ophodari tvrdili da su prebacivali prazne kutije. Kutije su prebacili u roku pet minuta i potom krenuli prema naplatnoj postaji Buševec.

Sanader kao opravdanje?!

Ophodar Tehničke jedinice Lučko, koji je priznao krađu mesa, nakon odlaska s mjesta nesreće obavljao je redovne poslove ophodnje i oko 13 sati došao u Tehničku jedinicu održavanja Lučko. Iz automobila je izvadio svježe zapakirano meso i stavio ga u hladnjak portirnice. To meso je poslije pronađeno i jedini je materijalni dokaz krađe.

Iako su ophodari priznali da su krali meso, Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, pokušao je njihov čin opravdati njihovim niskim plaćama i činjenicom da su Sanader i Kalmeta iz HAC -a pokrali milijarde, a sada se proganja radnike koji su gladni pa su prinuđeni prehraniti se na ovaj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47