ILEGALA NA JADRANU

Nevjerojatna priča: ‘Čovjek je provalio u našu kuću, otvorio restoran i tu jede i pije Milanović!‘

Tijekom svog godišnjeg odmora, predsjednik je ručao u nelegalnom restoranu

‘Živjeli...‘

 Cropix/

Predsjednik Zoran Milanović s prijateljima nedavno je, za vrijeme svojeg godišnjeg odmora, ručao u jednom restoranu na otočiću Veli Budihovac, koji se nalazi u akvatoriju Visa, prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Predsjednik Milanović

Hina/ Pool/

Vijest sama po sebi ne bi bila značajna jer predsjednik ionako ima pravo ići gdje želi – da nije ručao u nelegalnom restoranu. Tako nam tvrde Ivan Pavićević i njegova supruga Katja, koji godinama gledaju dolaske političke elite. Gledali su i dolazak predsjedničke svite, ali od straha ništa nisu snimili.

– Dakle, predsjednik Milanović došao je u našu kuću, a mi ne možemo u nju – gorko se smije bračni par te nas uvodi u problematiku i područje neopreza predsjednika Milanovića i ljudi koji bi se trebali brinuti o tome gdje on dolazi i s kim se druži.

image

Ivan Pavićević i njegova supruga Katja vode spor zbog uzurpiranja njihove imovine

Tom Dubravec/cropix/
image

Andro Slavić, vlasnik restorana u kojem je ručao predsjednik Zoran Milanović

Nikola Vilic/cropix//

– Milanović je ručao u bistrou "Crnilo", koji bespravno drži Andro Slavić, čini mi se i njegov dobar prijatelj. Taj se restoran nalazi u mojoj kući i Slavić ga drži nelegalno već skoro petnaest godina. Andro Slavić u taj je prostor ušao nasilno 2009. godine, o čemu sam kaznenom prijavom protiv njega obavijestio policiju u Visu i Splitu, Građevinsku inspekciju, Sanitarnu inspekciju te Sektor za organizirani kriminal PU splitsko-dalmatinske. Kaznene prijave dostavio sam i USKOK-u i splitskom Državnom odvjetništvu, a obraćao sam se tijelima progona i u Zagrebu. Nitko nije reagirao, kao ni ostale državne službe i institucije, počevši od Porezne uprave, Hrvatskih šuma do Lučke kapetanije. Podnio sam niz prijava, a odnosile su se na bespravnu gradnju, devastaciju prirode u geoparku, zlouporabu položaja i ovlasti...

image

Ivan Pavićević i njegova supruga Katja vode spor zbog uzurpiranja njihove imovine

Tom Dubravec/cropix/

Duga borba

I tako ja punih sedamnaest godina vodim borbu da ono što je moje i pripadne meni. Slavić je tu gradio kao da je sve njegovo, postavlja glamping šatore na državnom zemljištu bez ikakve dozvole ili koncesije, betonira mulet nasred plaže, ruši mi kuću pa je nadograđuje, širi se, gradi dodatne objekte po otoku, i to sve na državnom zemljištu. Ma jedno ludilo. Teško je išlo s mojim dobivanjem vlasništva nad darovanom mi kućom i tek u upravnopravnom postupku 2020. i službeno sam postao vlasnik kuće.

Nije teško objasniti zašto je sve trajalo punih sedamnaest godina kad se zna da su se tu kod Slavića gostili i suci koji su radili na mojem predmetu, a i policija iz Visa, koja zna za sve moje prijave protiv Slavića. Ta je policija i dopratila Milanovića svojim patrolnim brodom "Josip Jović" u taj nelegalni restoran na taj ručak – govori nam Pavićević.

image

Ivan Pavićević

Tom Dubravec/cropix/

Nakon što je pravno dobio kuću, Pavićević je 2021. pokrenuo tužbu za deložaciju i iseljenje Andre Slavića, jer Slavić s njim nema ugovor o najmu niti ima koncesiju, niti ima minimalne tehničke uvjete za rad s obzirom na stanje s kanalizacijom i WC odvodima u restoranu, zbog čega se fekalijama zagađuje otok.

– Taj proces još traje iako sam ja stvarni i uknjiženi vlasnik. U priči se u ljeto 2021. godine odjednom pojavljuje i poduzetnik Josip Mijić, vlasnik "Građe Solin", koji otvara firmu "Park Budihovac" d.d.o. i govori mi da je sve što je napravljeno na otoku od sada njegovo, te od mene pokušava iznuditi 700.000 eura da iziđe iz moje kuće, kao i iz ostalih protupravno izgrađenih lokala i objekata koje je on sagradio. Mijić kaže da je on financirao Slavića i prijeti mi zajedno sa Slavićem da će me izbaciti s otoka.

image

Slavić, 2000. godine

Privatna Arhiva/

– Dakle, Milanović posjećuje nelegalni objekt i druži se s čovjekom koji se bavi kriminalnim radnjama. A mislim da je i Mijić te prigode bio tu kada je Milanović stigao. Vidio sam mu privezan brod, ali ne i njega. Naime, Mijić je u uvalu postavio veliki broj vezova koje naplaćuje iako je koncesiju za sidrišta dobio Grad Vis, koji očito podržava Mijića i Slavića te raznim pogodovanjima direktno forsira ovu njihovu uzurpatorsku priču. Nije mi jasno kako s policijskog broda Milanović nije vidio da je Budihovac izoran i iskrčen s nizom malih kućica, koje tu ne smiju biti. Sve nelegalno, vidi se iz aviona, tko hoće vidjeti.

image

Otočić Budihovac udaljen je nekoliko milja od Visa

Nikola Vilic/cropix/
image

Otočić Budihovac jedno je od omiljenih svratišta nautičara

Nikola Vilic/cropix/

Najezda kamiona

Evo, ja sam snimio svu tu devastaciju i najezdu Mijićevih kamiona s materijalima za građenje. Puno puta sam se htio obratiti za pomoć baš predsjedniku Milanoviću, jer nisam vidio rješenje u borbi protiv ovakve vrste organiziranog kriminala nakon što su sve službe zakazale, tako da me je ovaj njegov dolazak duboko povrijedio, pa se pitam je li itko iz predsjednikova osiguranja uopće provjerio gdje on to dolazi i što će tamo raditi s ljudima koji ne žele ići iz tuđeg vlasništva i koji devastiraju otok.

image

Slavić, 2006. godine

Privatna Arhiva/

I kako onda da se borimo protiv korupcije i kriminala kad oni koji bi trebali reagirati to ne čine unatoč bezbrojnim prijavama? Kakvu poruku ostavlja predsjednik nelegalcima i uzurpatorima tuđe imovine? Vjerojatno neka nastave tako i dalje – pita se Pavićević, koji kaže da bi za pravu i duboko tužnu priču o devastaciji Budihovca, raja na zemlji, trebalo doći tamo i to sve vidjeti i snimiti.

image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

Tom Dubravec/cropix/

– Jer Budihovac je sada crnilo, kakvo ime nosi i Slavićev restoran, valjda kao simbol otimačine i devastacije. Slavić, koji je bio kapetan u "Jadroliniji", zna svakoga i čini se da je dobro umrežen sa svim važnim ljudima. Da nije, zar bi svojevremeno na YouTubeu govorio, dok je još Slavko Linić bio ministar financija, da svatko od političara može na Budihovcu kod njega besplatno ručati jer on ionako državi ne plaća porez. Ne znam što je sada govorio Milanoviću, ali čuo sam iz kuće da je dolje bilo pravo veselje, a u društvu Milanovića je bio i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

Cropix/

I policija, koja me svih ovih godina nije štitila, ni mene ni moje vlasništvo, bila je u osiguranju veselog društva, jer za njih se stvori patrolni brod kad god treba, a kada sam ih ja trebao da izađu na očevid po prijavi za Slavićevu provalu, ometanje posjeda, prijetnje i pokušaj iznude, nigdje ih nije bilo. Prvi put nisu imali vremena, a drugi put nisu imali brod. Znali su sve, ali nije ih briga ni za šta jer im nitko ništa ne može – rezignirano će Pavićević.

Andro Slavić: To su privatni sporovi

Obratili smo se i Andru Slaviću s detaljnim citatima svega što je Pavićević rekao, a on nas je zamolio da mu upit pošaljemo mailom, na koji je i odgovorio. Odgovor prenosimo u cijelosti.

"Štovani! U skladu sa vašim pitanjima po pitanju imovinsko pravnih sporova mogu vam kazati da se radi o privatnim sporovima i to je isključivo pitanje prava i pravde, a koji će se u skladu s sporovima koji su u tijeku i pokazati tko je u pravu.

Što se tiče informacije o gostima i našim posjetiteljima, a sukladno našoj profesionalnošću nažalost ne mogu vam dati traženu informaciju. Ja kao OPG djelujem već dugi niz godina davno prije spomenute vaše 2009 godine.

S štovanjem,

Andro Slavić"

Ured predsjednika: Bez odgovora

Upit smo uputili i glasnogovorniku predsjednika Hrvatske o Milanovićevu posjetu ilegalnom restoranu, tražeći i objašnjenja tko procjenjuje gdje predsjednik treba ići i, posebno, provjerava li se osoba kod koje predsjednik dolazi. Upit smo poslali još u ponedjeljak, ali odgovor nije stigao.

Gradonačelnik Visa: Nema odgovora

Dva puta smo na mobitel zvali i gradonačelnika Visa Ivu Radicu i najavili mu u SMS poruci temu – navodnu devastaciju otočića Veli Budihovac, a zanimali su nas i uvjeti dodjele koncesije Mijiću. Nismo dobili odgovore na upite mailom, niti je gradonačenik uzvraćao pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 09:35